Makarna yapmak bazılarına çok kolay gelir. Ancak durum herkes için böyle değildir. İşte tam da bu nedenle araştırılır, makarna nasıl yapılır ya da makarna nasıl pişirilir sorularının yanıtları. Bekar evlerinde en sık pişirilen yemekler arasında yer alan makarna, öğrenciler tarafından da sık sık tercih edilmektedir. Bunun yanında küçük kız çocukları, evde anneleri yokken, bir şeyler hazırlayıp: “Ben yaptım” demek için de tercih ederler makarna yapmayı, çünkü hem kolaydır, hem malzemelerin tamamı evde mevcuttur; hem de herkes tarafından sevilir makarna. Bu yazımız tam sizler için. Herkes makarna yapmayı bilebilir; ama makarna yapmanın püf noktaları da herkes tarafından bilinmez. İşte bu nedenle, tüm bildiklerimizi sizlerle paylaşmak için hazırladık bu yazıyı.
Makarna Nasıl Pişirilir?
Makarna Nasıl Yapılır?
■ Makarna yapmak için, ilk olarak derin bir tencerenin içerisine suyunuzu koyun. Makarna paketleri genellikle küçük görünür. Bu nedenle küçük bir tencerenin işinize yarayacağını düşünebilirsiniz. Ancak, makarna, haşlanıp da suyu içine çektikçe çeker. Bu nedenle işinize yarayan aslında derin bir tenceredir.
■ Peki makarnayı haşlamak için ne kadar su kullanacaksınız? Kullanacağınız derin tencerenin, ortalama 3/4’ü su olmalı. Eğer bu miktar az olursa makarnanız az haşlanır. Çok olursa, makarnanın haşlanıp haşlanmadığını anlamakta zorlanırsınız. Bu nedenle kullanacağınız su miktarı, makarna yapmanın püf noktaları arasında kendisine önemli bir yer edinmiş durumdadır.
■ Şimdi artık, tencereye aldığınız suyu kaynatabilirsiniz. Ve sonrasında sıra, suyun içerisine koyacağınız tuza gelir. Tuzu, su kaynadıktan sonra atmalısınız; çünkü önce atarsanız, suyun kaynama süresi uzayacaktır. Ve tuz atmalısınız, çünkü tuz atmazsanız, makarnalar haşlanırken birbirine yapışacaktır. Peki ne kadar tuz kullanmalısınız? Bunun için size bir miktar belirtmek yerine şöyle diyoruz: Tuz olabildiğince fazla olmalıdır.
■ Şimdi artık suyun içerisine makarnayı atabilir ve kaynamaya devam etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bir küçük detayı da eklemeden geçmeyelim: Büyüklerimizin bazıları, makarnayı haşlarken, içerisine bir miktar da yağ koyarlar. Bunun doğru olmadığını belirtelim; yani haşlama suyunun içerisinde yağ bulunmamalı.
■ Artık makarnayı suya attığınıza göre, şimdiki yapmanız gereken şey, onu karıştırmak. Karıştırma işlemi en az yarım dakika sürmeli. Bu karıştırma işlemini yapmanızın nedeni, makarnaların bir yere toplanmasını ve birbirlerine yapışmalarını önlemektir.
■ Makarna yapmanın püf noktalarından bir diğeri de, tencerenin kapağını kapatmamanızın gerekliliğidir. Bununla birlikte, ocağın altının kısık olması tercih sebebi değildir. Makarna yüksek ateşte haşlanmalıdır ki, hem yapışmasın, hem de güzel haşlansın.
■ Ortalama on dakika içerisinde haşlanacak olan makarnaları süzme işlemine geçmeden önce, haşlama suyundan bir miktar alarak bir kenara bırakın. Bu suyu, biraz sonra hazırlayacağınız sosun içerisinde kullanacak ve makarna sosunun lezzetlenmesini sağlamış olacaksınız.
■ Makarna yapmak için makarnayı süzen büyüklerimiz, sonrasında makarnayı soğuk su ile yıkar ve yapışmasını bu şekilde önlemeye çalışırlar. Bu da yağ gibi, bir diğer yanlış noktadır. Süzgeciniz ince telli olursa suyun tamamı süzülmez ve makarnalar birbirine yapışmaz. Böylece siz de, makarnanın lezzetini azaltmamış olursunuz.
■ Son olarak, damak zevkinize uygun bir sos kullanmanız gerekmektedir. Bununla birlikte, makarnayı süzdükten sonra, hemen soslayıp yemeniz de önemli bir diğer püf noktası olarak karşımıza çıkmaktadır.