Saç bakımımıza çok önem veren biz kadınlar, saç dökülmesi ile de bir türlü başa çıkamıyoruz. Hepimizin aklında şu soru var: Saçlarım neden dökülüyor? Bu yazımızda sizlere, saç dölülmesinin nedenlerinden söz ederek, aslında her gün yaptığımız hatalarla, saçlarımıza bilmeden nasıl zarar verdiğimizi gözler önüne sereceğiz. Artık saç dökülmesi ile başa çıkabilirsiniz. Gelin hatalarımızı birlikte gözden geçirelim:
Saçlarım Neden Dökülüyor?
• Doğum kontrol hapları, saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alabilir… Bu, hem kullanmakta olduğunuz ilacın türüne göre, hem de, vücudunuza verilen hormonlara, vücudunuzun verdiği tepkiye göre değişiklik gösterebilir. Elbette doğum kontrol hapları bırakıldığında saç dökülmesi problemi de sona erer; ama, uzmanlar, eğer genetik bir saç dökülmesi hikayeniz varsa, dökülen bazı saçların yerine yenisinin çıkamayabileceğini de belirtmeden geçmiyor.
• Eğer zayıflamak, ya da ödem, detoks gibi fazlalıklarınızdan kurtulmak için diyet yapıyorsanız, yapmış olduğunuz bu diyetlerin de saç dökülmesine neden olabilmesi durumu söz konusu… Bunun nedeni, elbette ki eksik beslenmek… Vitamin, ve mineral bakımından sınırlı olan diyetler, söz konusu besin eksikliğinde vücuda zarar verebiliyor, ve bu zarar saç dökülmesi olarak kendini gösterebiliyor. Bu da geçici bir durum; ve bazen, diyetle birlikte değil de, diyetin bir süre sonrasında da ortaya çıkabilen bir problem olarak karşımıza çıkabiliyor.
Saç Dökülmesi İçin Evde Ne Yapabilirim?
• Saç dökülmesinin nedenleri arasında, çok sık saç yıkamanın olduğunu belirtenler de var, buna karşı çıkanlar da… Ama şunu belirtmeliyiz ki, eğer saçlarınızı çok az yıkıyorsanız, bu durum sizin yağlı kafa derinizdeki gözeneklerin tıkanmasına, dolayısı ile saçlarınızın oksijensiz kalmasına neden olabilir, ve bu durum saç dökülmesini tetikleyebilir. Eğer egzersiz yapıyorsanız, saçlarınızı yıkamalı, kafa derinizdeki terin, gözeneklerinizi tıkamasına izin vermemelisiniz.
• Saçlarınıza çok sıkı saç modelleri uygulamamalısınız. Atkuyruğu, topuz, hatta bazen sıkı örgüler dahi saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alabilir. Eğer saçınıza uyguladığınızda ağrıdığını hissettiğiniz bir model varsa, mutlaka sıkı yapılmıştır; ve yenilemeniz gerekmektedir.
• Stres de, pek çok sorunun olduğu gibi, saç dökülmesinin de altından çıkıyor… Günlük, ya da haftalık değil, uzun süreli stres saç dökülmesini ortaya çıkartıyor, ve bu nedenle, herkesin, stresle başa çıkmayı öğrenmesi gerekiyor, çünkü stressiz yaşayan insan hemen hemen yok bildiğiniz gibi…
• Adet dönemlerinde yoğun kanaması olan kadınlarda, bu durum saç dökülmesine sebep olmaz, ama, Demir eksikliğini gündeme getirir, ve söz konusu demir eksikliği de takviye edilmez ise saç dökülmesi sorununu ortaya çıkartabilir…
• Bazı reçeteli ilaçlar da, saçlarım neden dökülüyor sorunuza yanıt olabilir. Bunu anlamanın yolu ise şudur: Diyelim ki bir süredir reflü ilaçları kullanıyorsunuz. Bunun dışında hayatınızda değişen hiç bir şey yok. O halde doktorunuza gidip, bu ilacı kullanmaya başladığınız günden bu yana saç dökülmesi sorunu yaşadığınızı belirtebilirsiniz. Her ilaç herkeste aynı etkiyi yaratmayabilir; ama sizin vücudunuz da herkesinkinden farklıdır zaten…
• Yüksek ısıya sahip saç maşası, düzleştirici, ya da saç kurutma makinesi, eğer elinizin tersini yakıyorsa, saçlarınızı da yakar, ve dolayısı ile, bu durum sürekli tekrarlandığında kırılmalara sebebiyet verir. Az bir miktar saça dayanabilen saçlarınız, yüksek ısıya maruz kalmamalı, kalacağında da mutlaka, ısı etkilerinden koruyucu spreyler ile nemlendirilmelidir.
• Saçlarınız ıslakken onları şekillendirmeye çalışmak da saç dökülmesinin nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, ıslak değil, nemli saçı şekillendirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.
• Saçlarınıza uygulayacağınız kimyasal işlemler de saç dökülmesine nedejn olabilir. Bu nedenle, bu ürünleri olabildiğince az kullanmalı, üreticinin tavsiye ettiği sıklıkta, ve kesinlikle doğru şekilde kullanmalısınız.
Evet, saç dökülmesi doğal bir süreç, ama eğer günde 100 telden fazla saçınız dökülüyorsa, doktorunuza başvurup nedenini araştırın. Sonrasında sorunun çözümü için farklı tedavi yöntemlerinden birini uygulamanız size doktorunuz tarafından önerilecektir.