Yağ lekesi, zaman zaman giysilerimize bulaşır, ve biz kadınların derdi haline gelir. Kadınlar genellikle yemek yağının lekesinden dertli iken, aynı durum çocuklar için de geçerlidir. Yemekleri yerken üstüne dökebilen çocuklarımız giysilerini salça lekesi de yapabilirler. Erkekler ise daha çok iş yağı lekesi ile uğraşır, örneğin makine yağı gibi… Peki yağ lekesi nasıl çıkar? Yağ lekesi nasıl geçer? Yağ lekesini ne çıkarır? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu soruların yanıtlarını bulabileceksiniz…
Yağ Lekesini Ne Çıkarır?
Yağ Lekesi Nasıl Geçer?
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Her şeyden önce belirtmemiz gereken nokta: uygulanacak olan yöntemlerin yıkanabilecek olan kumaşlarda uygulanmasıdır. Aksi halde giysileriniz yağdan daha çok zarar görebilirler. Hassas bazı kumaşlar da vardır, örneğin süet, ipek, keten… Bu tür kumaşlarda ise yıkansalar dahi zarar oluşabileceğini belirtmeden geçmeyelim. Vereceğimiz önerileri dikkatli bir şekilde okuyup, sizin için en uygun olanı denemelisiniz…
• Eğer ki giysinizin rengi açık ise; solmayacak bir renk tonunda ise, o halde yağ lekesini çıkarmak için, içeriğinde koku, ve boya bulunmayan bulaşık deterjanından yararlanabilirsiniz. Ancak, koyu renk giysilerinizde bu yöntemi denerseniz, giysinizin renginin solabileceğini belirtmeliyiz.
• Eğer çıkarmak istediğiniz yağ lekesi yemek yağı ise, içeriğinde asit miktarı az olan, limon gibi esansı bulunmayan, ki bunlar kokusuz deterjanlardır, yağ çözücü özelliği bulunan bulaşık deterjanı, ya da bulaşık sabunundan faydalanabilirsiniz.
• Pudra, yağ lekesini çıkarmada oldukça etkili bir isimdir. Eğer yağ lekesi yeni oluşmuş ise etkili olacaktır. Giysinin lekeli kısmına pudrayı dökmeli; ve bir süre bu şekilde beklemelisiniz. Ardından, pudranın üzerine ince bir kumaş bastırarak, etkili olabilmesi için ütülemeniz önerilmektedir. Sonrasında, bastırmakta olduğunuz kumaşı kaldırıp, giysinin üzerinde kurumuş olan yağlı pudrayı da fırça yardımı ile giysinizden çıkartabilirsiniz.
• Eter de yağ lekesini çıkarmada etkilidir, ve bunun için şu uygulamayı yapmak gerekir: Bir bezi etere batırın. Ardından, yağ lekesi bulaşmış sentetik kumaşı eterli bez ile silin. Daha sonra giysinizi açık havada kurutarak eterin uçmasını sağlayın. Ancak, dikkat etmeniz gereken nokta, eterin yanıcı bir madde olduğudur. Kullanımı sırasında yanında ateş gibi yakıcı şeylerin bulunmaması gerekir. Çocuklarınızı da uygulama sırasında kendinizden uzak tutmayı unutmamalısınız.
• Amonyak ise ipekli kumaşlardaki yağ lekesini çıkarmada etkilidir. Bunun için bir su bardağı suyun içerisine bir fincan amonyak koyup, sonrasında bir bezi bu karışımın içerisinde ıslatmalı; ve ardından da ipek giysinizi bu amonyaklı bez ile silmelisiniz. Sonrasında giysinizde yağ lekesi bulunan, amonyaklı bez ile sildiğiniz bölgenin üzerine kalın bir kağıt koymalı, ve ardından da giysiyi ütülemelisiniz.
• Kadife kumaşa bulaşan yağ lekesini çıkartmak için, yağ lekesinin üzerini soğan ile ovmalı, sonrasında da kurumasını beklemelisiniz. Ardından giysiyi ters çevirmeli, yağ lekesinin bulunduğu kısma kağıt koymalı; ve bu şekilde ütülemelisiniz.
• Vazelin ise, iş yağlarının çıkartılmasında etkilidir. Bu yöntemde ise, ilk olarak yağ lekesinin bulunduğu kısım kör bir bıçak ile giysinin üzerinden dikkatli bir şekilde kazınır. Ardından da lekenin üzerine vazelin dökülür; ve yumuşaması sağlanır.
daha mahf etti