Bu yazımızda sizlere, hamilelikte ultrason ile ilgili bilgilerden söz ederek, hamilelikte ultrason zararlımı, hamilelikte ultrason nasıl çekilir gibi soruların yanıtlarını gözden geçirmeye çalışacağız. Bundan bir kuşak öncesine gidildiğinde, hamilelikte ultrason neredeyse kullanılmıyordu, ve ve annenin kaç bebeği olacağından, ve bebeğin cinsiyetinden dahi haberdar olunamıyordu; değil ki sağlık sorunları… Şimdi ise, hamilelikte ultrason yöntemi ile, bebeğin sağlık sorunlarını dahi gözlemlemek mümkün. Peki hamilelikte ultrason ne işe yarar?
Hamilelikte Ultrason Ne İşe Yarar?
• Anne adayının gerçekten hamile olup olmadığı ultrasonda görülür.
• Bebeğin anne karnında canlı olup olmadığına ultrasonla bakılır.
• Anne adayının kaç bebeği olacağı ultrasonda görülür.
• Hamilelikte ultrason, doğumun ne zaman olacağı hakkında hekimin fikir sahibi olmasını sağlar.
• Bebeğin anne karnındaki fiziksel gelişimi ultrason ile takip edilebilir.
• Plesentanın takibi; ve durum değerlendirmesi ultrasonla yapılabilir.
• Hamilelik, ya da bebekle ilgili var olduğu tespit edilen problemlerin bebekle ilgili kısmı ultrasonda incelenebilir.
• Bebeğin iyi olup olmadığı ultrason sırasında görülebilir.
Hamilelikte Ultrason Nasıl Çekilir?
İlk olarak annenin derisine bir jel sürülür. Bu jel sayesinde ses iletiminin daha iyi gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Ardından ultrason cihazı annenin karnının üzerinde gezdirilir; ve iyi bir görüntü elde edilmesi sağlanır. Bu sayede elde edilen görüntüler kaydedilebilir.
Hamileliğin 18 – 22. haftaları arasında, bebeğin organ gelişiminin büyük kısmı tamamlanmış olur. Bunun için, özellikle bu dönemlerde, detaylı bir hamilelikte ultrason çekiminin yapılması önerilmektedir. Perinatolog adı verilen uzmanlar, bu konuda deneyimlidirler; ve anne, ya da bebekle ilgili riskli durumların bulunup bulunmadığına dair detaylı ultrason çekiminin bu uzmanların yapması önerilmektedir.
Hamileliğin 28 – 32. haftaları arasında bir kere daha detaylı ultrason çekilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni, bebeğin beyin, ve kalbi ile ilgili bazı problemlerinin, ortaya çıkması, ya da görülebilmesinin uzun zaman alabilmesinden kaynaklanmaktadır. Detaylı ultrason çekimi, bebeğin genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için kullanılır, ama yine de net sonuç vermez. Bebek üzerinde tedavi edici bir etkisi de bulunmamaktadır. Sadece tanı, ve teşhis için kullanılmaktadır.
Bir bebeğin gelişimi ile ilgili problemler yaşama ihtimali, yetişkinlere göre çok daha yüksektir. Bu, hem bebeğin yapısal durumu, hem de genetiği ile alakalıdır. Bu nedenle, hamilelikte ultrason her ne kadar detaylı bir şekilde gerçekleştirilse, ve uzmanlar tarafından da izlense, tüm sağlık problemleri ile ilgili bilgiye ulaşılamayabilir.
Hamilelikte Ultrason Zararlımı?
Bunun için net bir yanıt vermek mümkün değil. Ancak ultrasonun çekilmemesi durumu da artık günümüzde söz konusu değil. Sadece dikkat edilmesi gereken, işinde uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gereken ultrason çekiminin hızlı şekilde yapılması; ve cihazın iyi olması. Artık bebeğin CD’si, resimleri de ultrason aracılığı ile alınıyor, ancak bu uygulamanın, hamilelikte ultrasonun amacı dışında olduğunu da belirtmeliyiz.