0

Hamile Kalmadan Önce Neler Yapılmalı

hamile kalmadan önce yapılması gerekenlerDünyaya bir bebek getirmek için, onu dokuz ay boyunca karnınızda misafir etmeniz yeterli değil. Hamile kalmadan önce yapılması gerekenlerin sorumluluğu da, bebeğin dokuz ay karında taşınması kadar ağır… Peki hiç aklınızdan, hamile kalmadan önce neler yapmalıyım; ya da hamile kalmadan önce neler yapılmalı sorularının yanıtları geçti mi? İşte bebeğiniz için ev sahipliğine başlamadan önce; yani hamile kalmadan önce yapılması gerekenler…



Radyo Dinle

Hamile Kalmadan Önce Neler Yapmalıyım?
Hamile Kalmadan Önce Neler Yapılmalı?

• Hamile kalmadan önce yapılması gerekenlerden ilki, sigarayı bırakmak… Hamile kalmadan önce, son ana kadar içtiğiniz sigara, sizin yumurtalarınıza zarar verirken, hamilelik anında içmeye devam ettiğiniz sigara ise, bebeğe kan akışını sağlayan damarlardaki kanın, bebeğe yavaş ulaşmasına neden oluyor. Hal böyle olunca bebeğiniz olması gerekenden daha hafif, hiç olmayacakken sakat, ya da, ani ölüm… gibi durumlara maruz kalabiliyor. Sorumluluğu tamamen size ait olan günahsız bir varlığa, kendi ellerinizle, sadece zevk dolayısı ile zarar vermek ister misiniz? Düşünsenize, siz bir kaç nefes çekeceksiniz diye, bebeğiniz ne gibi zararlara maruz kalacak…

• Hamile kalmadan önce yapılması gerekenlerden bir diğeri de, alkol kullanımını bırakmak. Az miktarda alkol alsanız dahi, bebeğinizin doğum sırasındaki ağırlığı düşük olabiliyor. Bu sadece en iyi ihtimal… Bebeğinizde gelişme geriliğine neden olan alkol aynı zamanda, iskelet; ve zeka gelişiminde de problemlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle, bebeğiniz için alkol kullanımından da uzak durmalısınız.

• Sağlıklı; ve düzenli beslenmeye, gün içerisinde yeteri kadar su tüketmeye dikkat edin. Unutmayın, bebeğinizi misafir etmeden önce, sağlık bakımından sizin de tam olmanız, vitamin; ve mineral eksikliklerine maruz kalmamanız gerekiyor. Sizin yedikleriniz; ve içtikleriniz, iyisiyle kötüsüyle bebeğinizin, bunu unutmayın… Hamile kalmadan önce beslenme ile ilgili bilgileri sitemiz içerisinde farklı konularda bulabilirsiniz…

• Kadınlar, adet dönemleri dolayısı ile, erkeklere oranla demir eksikliğine daha fazla maruz kalıyor; ve söz konusu demir eksikliği dolayısı ile de çarpıntı, yorgunluk, ve halsizlik… gibi problemlerle karşı karşıya kalıyorlar. Hamilelik döneminde de demir eksikliği söz konusu olacak olursa, bu durum, annede gösterdiği olumsuz etkilere ek olarak, bebekte gelişim geriliğine de neden olabiliyor; ve annede anemi oluşuyor. Doğum sonrasında da kansızlık durumu söz konusu olabiliyor. İşte tüm bu nedenlerden dolayı, hamile kalmadan önce gerekli testleri yaptırmalı, demir eksikliği var ise tedavi yollarına başvurmalısınız.

• Sakat oldukları tespit edilen, ya da doğum sonrasında ortaya çıkan bebeklerde meydana gelmiş olan nöral tüp problemleri, beyinden kuyruk sokumuna kadar olan kısımda gözlemlenen sorunların büyük çoğunluğunun nedeni, annede folik asit eksikliğinin söz konusu olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, hamilelik planlaması yaparak, bebeğinizin misafirliğinin başlamasından önceki üçüncü ay itibari ile, günde 400 mikrogram folik asit alımı gerçekleştirmeniz öneriliyor. Doğal olarak folik asit alımını, narenciye, fındık, badem, ve baklagillerden alabilirsiniz; ancak işinizi şansa bırakmadan, 400 mikrogram folik asit almayı da ihmal etmemeniz çok önemli.

• Hamile kalmadan önce yapılması gerekenlerden bir diğeri de ideal kiloda olmak… İdeal kilodan fazla iseniz, hemen kilo vermeli, sonrasında hamile kalmalısınız; ve hamilelik sırasında da aşırı kilo alımından uzak durmalısınız. Unutmayın, hamilelik sırasında oluşan şeker, tansiyon, çarpıntı, karın ağrısı, yorgunluk gibi problemlerin nedeni genellikle aşırı kilo alımından ileri geliyor. Bunun yanında, normal doğumun zor olması da, aşırı kiloya bağlı olarak gündeme gelebiliyor.

• Hamilelik sırasında ilaç kullanımının yanlış olduğunu biliyoruz; ama durum hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığımız gibi, hamilelik öncesinde ilaç kullanımının zararlı olduğunun da yeteri kadar bilincinde değiliz. Her ilaç bebeğiniz için zararlı değildir. Ama, bazı ilaçların tek seferlik kullanımları bile bebeğinizin gelişimi üzerinde olumsuz rol oynayabilir. Bu nedenle, hamilelik öncesinde, ya da sırasında, reçeteli; ya da reçetesiz tüm ilaç kullanımlarından önce doktorunuza danışmalısınız. Bu konu hakkında en doğru bilgileri bu şekilde elde edebilirsiniz.

• Jinekolojik muayenenizi hamile kalmadan önce yapılması gerekenler arasına mutlaka eklemelisiniz. Üreme organlarınız ile ilgili var olan sorunlarınızın, hamile kalmadan önce çözülmesi kolay olurken, hamilelik sırasında ortaya çıkan problemlerin çözümü oldukça zor olacaktır. Ve durum bebeği de olumsuz etkiler. Bunun yanında, hamile kalmadan önce, toksoplazma, rubella… gibi enfeksiyonlar için tahlil yaptırmayı da unutmamalısınız…

• Progesteron isimli hormon, hamilelik sürecinin sağlıklı devam etmesi için gerekli olup, kesinlikle baskılanmamalı. Ama Progesteron hormonunun diş; ve diş etleri üzerinde de bazı olumsuz etkileri olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, hamile kalmadan önce, var olan diş, diş eti problemlerini çözmeli, hamilelik sırasında ortaya çıkacak olumsuzlukları en aza indirgemeyi hedeflemelisiniz.

• Hamile kalmadan önce neler yapmalıyım diyen bir kişi, tam sağlık muayenesinden de geçmeli, ve sistemik bir sağlık probleminin var olup olmadığını araştırmalıdır. Bu problemler hamilelik sırasında tespit edilecek olursa olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Bu nedenle, hem sizin, hem de ailenizin, iyi bir fiziki kontrolden geçmesi, gerekli idrar; ve kan tahlillerinin yapılması çok önemlidir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.