Epidural doğum, son zamanlarda kadınlar arasında oldukça yaygın olarak tercih ediliyor. Bunun nedeni, annenin hemen doğum sonrasında bebeği ile iletişim kurabilmesi; ve ayrıca; anne adayının kendinde olması dolayısı ile, doğumhaneye giren babalar da varlıklarını eşlerine hissettirebiliyorlar. Peki epidural anestezi nedir? Epidural anestezi nasıl uygulanır? Epidural anestezi komplikasyonları var mı? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu sorularınızın yanıtlarını bulabileceksiniz…
Epidural Anestezi Nedir?
Annenin uyanık şekilde, normal, ya da sezaryen doğum yapmasına olanak tanıyan epidural anestezi, doğum sancılarının azaltılması; ya da tamemen yok edilmesini olanaklı hale getiren bir lokal anestezi türü olarak tanımlanabilmektedir.
Sezaryenden Sonra Normal Doğum Olur Mu?
Durumu biraz daha net aktarmak istersek: epidural bölge, sırtın alt kısmında bulunmaktadır; ve burada bulunan sinirler, doğum kanalından çıkıp, ağrının hissedildiği sinirlerdir. Epidural anestezi ile, epidural bölgeye ilaç uygulanır; ve sinirlerin hissi azaltılır, ya da yok edilir. Dolayısı ile anne, doğum sırasında ya çok az acı çeker, ya da acıyı hiç hissetmez…
Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?
Her şeyin öncesinde şunu belirtelim: eğer normal doğum söz konusu ise, rahim ağzı açıklığı 3 santimetreyi bulmadan, anneye epidural anestezi uygulanmamakta. Ve bunu anne talep etmektedir. Şöyle bir durum da söz konusudur ki, olağan ağrılarda, zaten anestezi talebi genellikle söz konusu değildir. Ama doğum başladığında, anne sancılara dayanamadığını belirtecek olursa, epidural doğum için anestezi uygulanabilmektedir.
Epidural anestezinin uygulanması: İlk olarak, annenin bel bölgesi antiseptik bir solüsyon ile silinir. Sonrasında, lokal anestezi uygulanarak, öncelikle küçük bir bölge uyuşturulur. Ardından da, biraz önce tarif etmiş olduğumuz epidural bölgeye, lokal anestezi ile uyuşturulan küçük bölgeden, küçük bir iğne ile girilir. Sonrasında, iğnenin içerisinde bulunan kateter, epidural bölgeye aktarılır, ve kateter bölgede bırakılıp, iğne epidural bölgeden çıkartılır.
Epidural anestezinin uygulanması sırasında acı hissetmeyen anne, durumu sadece kısa bir elektriklenme hissi gibi tarif etmektedir. Gerçekten de uygulama, çok kısa bir zamanda gerçekleşir. Ancak, anestezik etkinin, 15 – 30 dakika içerisinde tam olarak kendini göstereceğini de unutmamak gerekir. Yani, epidural anestezi verildiğinde, hemen etkisini gösteren bir anestezi türü değildir.
Epidural Anestezi Komplikasyonları
Bazı anneler, epidural doğum sonrasında baş ağrısı, düşük tansiyon, mide bulantısı… gibi geçici, ve kısa zaman içerisinde giderilebilecek yan etkilerle karşılaşabilmektedirler. Zaten söz konusu bu durumlar günlük yaşamda da çoğumuzun başına gelebilmekle birlikte, bunun haricinde, yapılan araştırmalara göre epidural anestezinin bir yan etkisinin bulunmadığı belirtilmektedir. Ancak şu noktayı da gözden kaçırmamak gerekir: Tüm tıbbi uygulamalarda olduğu gibi, epidural anestezide de uygulamanın, işinde uzman bir kişi tarafından yapılması önemlidir. Aksi halde, elbette yan etkiler söz konusu olabilir.
Bel ağrısı, anne adaylarında hamilelik sırasında; ve doğum sonrasında görülebilir, ve bunu, epidural anestezi komplikasyonlarına bağlayan kişiler bulunmaktadır. Ancak, söz konusu bel ağrılarının, epidural doğum öncesinde de var olduğunu, ve yapılan araştırmaların, epidural doğumun bel ağrısına neden olmadığını unutmamak gerekir.