0

4 Haftalık Gebelik Dönemi

Gebelik, uzun, ve zahmetli bir yol. Ancak dünyaya gelecek olan varlığın, ailenin, ama özellikle de anne adayının en değerli varlığı olacağını düşününce, tüm zorluklarına, sonuna kadar katlanılabilecek bir yol… 4 haftalık gebelik ise, anne adayının muhtemelen bu yola çıktığını öğrendiği ilk zaman dilimlerinden bir tanesi… Peki neler oluyor 4 haftalık gebelik döneminde?



Radyo Dinle

4 haftalık gebelik tamamlandığında, uterusun yan tarafına yerleşmiş olan döllenmiş yumurta, hücre katmanlarına ayrılıp, embriyoya dönüşür; ve boyu da ortalama 1 mm olur, yani bu ölçünün, bir haşhaş tohumuna denk olduğunu belirtebiliriz. Katmanlarına ayrılarak embriyo halini alan hücre, bebek dünyaya geldiğinde; yani gebelik sona erdiğinde, bebeğin organları, iskelet sistemi, kasları, ve sinirlerini oluşturacaktır.

4 haftalık gebelik tamamlandığında, gelişmeye başlayan sadece embriyo değildir. Anne adayının vücudu da bu sürece uyum sağlamak adına plesentayı oluşturmaya başlar. Plesenta disk benzeri bir yapıdır, ve uterus duvarına tutunarak oluşmaya başlar. Anne adayının vücut sistemi ile, bebeğin sistemleri arasındaki bağlantı, bu süreçte oluşmaya başlayan plesenta tarafından kurularak desteklenecektir. Göbek bağının da, plesentanın bir tarafından dışarı çıkacağını unutmamalıyız.

Gebelik süresince bebeği saracak, ve koruyacak olan amniyotik sıvı da membran kesesi içerisinde oluşmaya başlar. Anne adayı bu süreçte, implantasyon kanaması olarak adlandırılan bir kanama da yaşayabilir; ve tamamen normal olan bu kanamanın nedeni, yumurtanın, uterus içerisine yerleşiyor olmasından kaynaklanmaktadır.

Oluşmaya başlayan plesenta tarafından salgılanan hCG hormonu ise, 4 haftalık gebelik döneminde sizin sabah bulantıları, ve kusmaları yaşamanıza neden olabilecektir. Yine hCG hormonu sayesinde, gebelik testini evde dahi yapsanız, hamile olduğunuzu öğrenebilirsiniz. hCG hormonu dolayısı ile yaşanan sabah bulantı, ve kusmaları da, tıpkı implantasyon kanaması gibi doğaldır; ve pek çok kadın bunu gebelik sürecinin ilk 3 ayında yaşamaktadır.

Düzenli adet döngüsünü ilk atladığınız dönemde yapacağınız gebelik testi muhtemelen pozitif sonuç verecektir. Ancak, hem negatif sonuç alıyor, hem de adet döngünüzün geciktiğini düşünüyorsanız, doktor kontrolünde olmanız doğru karardır. Çünkü gebelik testi evde her zaman doğru sonuç vermeyebilir.

4 haftalık gebelik sürecinde yediğiniz – içtiğiniz her şeye dikkat etmeniz gerekmektedir, çünkü bu andan itibaren bebeğiniz hızlı bir şekilde büyüyüp gelişecektir. Doğum öncesi Folik Asit, Kalsiyum, Demir içerikli vitamin; ve mineralleri bu dönemde mutlaka her gün almalısınız. Bununla birlikte, B12, C, D, E vitaminlerini de doğal olarak almayı ihmal etmemelisiniz.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.