0

YeniDoğan Sarılığı

yenidoğan sarılığı nedirBu yazımızda sizlere, pek çok annenin doğum sonrasında bebeğinin sevinçli heyecanını yaşadığı sırada korkmasına neden olan yenidoğan sarılığı ile ilgili bilgilerden söz edeceğiz. Yenidoğan sarılığı nedir, yenidoğan sarılığı neden olur, yenidoğan sarılığı belirtileri nelerdir, yenidoğan sarılığı nasıl geçer… gibi tüm sorularınıza, yazımızın ilerleyen bölümlerinde yanıt bulabileceksiniz. O halde gelin zaman kaybetmeden bilgilerimizi sizlere aktarmaya başlayalım…



Radyo Dinle

YeniDoğan Sarılığı Nedir?

Anne karnında çok fazla Oksijen ile gelişmeyen bebeğin, var olan sınırlı miktardaki Oksijeni dokulara ulaştırması adına, kanında yüksek oranda Hemoglobin bulunması gerekmektedir. Ancak doğum sonrasında atmosferde yeteri kadar Oksijen ile karşılaşan bebeğin, kanında bulunan yüksek orandaki hemoglobine artık gereksinimi kalmaz. Bunun sonucunda hemoglobin yıkılır; ve bu esnada da yenidoğan sarılığına neden olan bilirubin maddesi açığa çıkar.

Ortaya çıkan bilirubin maddesinin karaciğerden bağırsaklara hızlı bir şekilde aktarılması gerekmekle birlikte, bu hız gerektiği kadar fazla değildir. Ve dolayısı ile, yüksek orandaki bilirubin maddesi bebeğin kanına karışır… İşte bu karışımın sonrasında da bebek sararır; ve yenidoğan sarılığı ortaya çıkar.

Yenidoğan sarılığının yaygın olarak, doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde, zamanında doğan bebeklerin %60’ında, prematüre bebeklerin ise %80’inde görüldüğünün bilinmesi gerekir. Yani bu durum, bilinçli takip edilmesi halinde, annelerin panik yapmalarına neden olan bir durum değildir. Öyle ki, muhtemelen bizler de yenidoğan sarılığından payımızı, bebekken almışızdır… Dikkat edilmesi gereken nokta, bilinçli hareket edilmesidir. Büyüklerimiz özellikle, bu problemin giderilmesi adına bebeğe bal verirler; ve bu durumun, bebeğin hayatına mal olabileceğini belirtmemiz gerekir. Yenidoğan sarılığını basitçe atlatabilecek iken, bilinçsiz davranış ile bebeğinizin hayatını bitirebilirsiniz.

YeniDoğan Sarılığı Belirtileri

Sarılık bebeğin ilk olarak göz akında görülür. Sonrasında yüzünde, daha fazla ilerlerse gövdesinde, ve bacaklarında görülebilir. Bu belirtiyi gün ışığında, ya da beyaz ışıkta rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Eğer bebeğin gövdesinin sararmaya başladığını görürseniz kesinlikle uzman doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini unutmamalısınız.

YeniDoğan Sarılığı Neden Olur?

Biraz önce belirttiğimiz gibi, anne karnı ile dış ortamda bulunan Oksijen miktarı farkı dolayısı ile, yenidoğan sarılığı çok sık görülmektedir. Bunun dışındaki nedenler:
• Kırmızı kürelerde söz konusu yapısal bozukluklar
• Bebek ve anne arasındaki kan grubu uyuşmazlığı
• Bulunması gereken enzimlerin eksik olması
• Tiroid hormonunun eksik salgılanması
• İdrar yolunda bulunan enfeksiyonlar
• Doğum esnasında, vücutta; ya da kafada oluşan kanamalar

YeniDoğan Sarılığı Nasıl Geçer?

Annenin yeterli beslenmesi, ve sütü ile bebeğini bolca beslemesi, bebeğin, karaciğerlerden bağırsaklara aktarılan bilirubini daha kolay atmasını sağlayacaktır. Aksi halde bilirubin yeniden bebeğin kanına karışabilir. Bunun dışında, eğer bebekteki sarılık olması gerekenden fazla ise, ışık tedavisi uygulanması gerekecektir. Işık tedavisinde, 430 – 490 dalga boyundaki ışık bebeğe 30 – 45 santim mesafeden aktarılır. Bu ışık bilirubini suda eriyen bir madde haline getirir; yani ışık bir nevi karaciğerin görevini üstlenir. Sonrasında bilirubin maddesi bağırsaklardan, erimiş şekli ile atılır.

YeniDoğan Sarılığı Zararları

Eğer bebeğin kilosu, ve kaç günlük olduğuna göre incelenmek sureti ile, bilirubin maddesinin fazla olduğuna kanaat getirilirse, bu sarılığın fazla olduğu anlamına gelir. Ve içeriğinde bilirubin bulunan kan beyin bariyerlerini aşarak beyne ulaşacak olursa, bu durum bebekte kalıcı beyin hasarlarına neden olabilir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.