0

Okula Alışma Süreci Hakkında Bilgiler

okula ne zaman başlanmalıYaz aylarının yavaş yavaş sonlarına yaklaştığımız bugünlerde, okul kayıtlarının yavaş yavaş başladığını biliyoruz. Ailelerin aklı ise tam da bu noktada oldukça karışıyor: Okula kaç yaşında başlanmalı, okul seçimi nasıl yapılır, okula alışma süreci çok uzun sürer mi… gibi merak konusu pek çok sorunun yanıtlarını yazımız içerisinde bulabileceksiniz. O halde dilerseniz zaman kaybetmeden, bilgilerimizin aktarımını sizler için gerçekleştirmeye başlayalım…



Radyo Dinle

Okula Kaç Yaşında Başlanmalı?

Bu sorunun yanıtını vereceğiz; ancak öncesinde şunu belirtmeliyiz: Çocuğunuzu 1. sınıftan okula başlatmaktan kaçınmalısınız. Çocuk okula gittiğinde, A, B yazmayı öğrenerek okuldan hemen soğumamalı. Çocuğunuza, okulun bir eğitim kurumu olduğunu, ve her yaşta farklı eğitim; ve aktivitelerin yapıldığını anlatabilmelisiniz. Bu nedenle, okul öncesi, ana okulu, kreş gibi ortamlarda çocuğunuzun mutlaka bulunması gerektiğini unutmamalısınız.

Okula başlama yaşı da zaten çocuğun eğitimini aldığı yerde ona rehberlik eden öğretmenleri tarafından aileye belirtilecektir. Elbette resmi olarak bir okula başlama yaşı vardır. Ama, sizin çocuğunuz, okula başlama yaşına gelmiş dahi olsa, ay olarak küçük olabilir; ve bu durum onun öğrenme kabiliyetinin henüz tam gelişmediği anlamını ifade edebilir. Dilerseniz bunu şu şekilde bir örnekle anlatalım:

2009 Ağustos doğumlu çocuğunuz okula başlama yaşına gelmiş olabilir; ama, 2009 Şubat doğumlu çocuk da okula başlama yaşına gelmiştir. 1. sınıftan okula başlayacak olan çocuklar birlikte eğitim almaya başlar. Aynı sınıfta alınan eğitimde, 2009’un Şubat ayında doğmuş olan çocuk, Ağustos ayında doğmuş olan çocuktan daha başarılı olabilir. Bu durum çocuklar arasında bir rekabete sebebiyet verir, psikolojilerinin bozulmasına neden olur. Aileler ise, çocuklarının zeka problemi olduğu yanılgısına düşebilirler. Oysa, Şubat ayında doğan çocuk, öğrenmeye daha çok hazırdır sadece…

Tam da bu noktada, kesinlikle ana okuluna gitmesi gereken çocuk, öğretmenleri tarafından gözlemlenmeli; ve aile ile de bu gözlemler paylaşılmalıdır. Çocuk kesinlikle doğru yaşta okula başlatılmalıdır.

Okul Seçimi Nasıl Yapılır?

Okul seçiminin yapılacağı çocuk henüz çok küçük olduğu için, kesinlikle okul seçimi aile tarafından, dikkatli gözlem ile yapılmalıdır. Bir çocuk okul seçimini doğru yapamaz, okulda yer alan bir oyun parkı, ya da güleryüzlü bir öğretmen, okul seçimi için çocuk üzerinde etken olabilir; ama ailenin, okulun başarısı; ve kendi hayat felsefelerine uygun bir okulu çocukları adına tercih etmeleri gerekmektedir.

Okula Alışma Süreci

Okula alışma süresi çok değil, en çok iki hafta ile sınırlı kalmalı, çocuk bu arada okuluna, ve öğretmenine güvenmelidir. Ancak bu noktada aileye büyük sorumluluk düştüğünü, ve kaygılı ailelerin, kendi kaygılarını çocuklarına da yansıtarak onların okula alışma süresini de uzattıklarını belirtmeliyiz. Peki çocuğunuz okula ağlayarak gittiğinde ne yapmalısınız? Bunu gördüğünüzde değil, daha hissettiğinizde onun yanında okula gitmeniz; ve onun ağlamasına fırsat vermemeniz çok önemlidir.

Diyelim ki söz konusu iki haftalık zamanda çocuk okula alışamadı. Hemen öğretmen, ya da okul mu değiştirmeliyiz? Hayır. Bu durum kesinlikle çocuğun eline bir koz verilmesi anlamını taşımaktadır; ve çocuk yaşadığı her olumsuz durumda değişiklik ister. Bu nedenle, bu gibi bir durumda bir uzman Psikologtan yardım almak, sergilenecek en doğru davranış olacaktır.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.