0

Bebeklerde Yapılması Gereken Testler

bebeklerde yapılması gereken testlerBebeklerde yapılması gereken testlerin aile tarafından atlanmaması, bebeğin ilerleyen dönemlerde hastalıklara, ve sakatlıklara karşı korunması adına büyük önem taşımaktadır. 1 yaşına kadar olan bebeğe yapılan testler, bebeğin doğumu ile birlikte başlar; ve sıra bozulmadan takip edilmelidir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde sizlere, bebeklere yapılan testler hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağız…



Radyo Dinle

Bebeklerde yapılması gereken testlerden ilki topuktan alınan kan ile gerçekleştirilen tarama testidir. Doğum sonrasında yeteri kadar beslenen bebeğin topuğundan alınan kan ile, bebeğin metabolizmasının yeterli çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Doğumun hemen öncesine kadar bebek kendi metabolizmasını kullanamaz durumdadır, sindirim, ve metabolik işlemler için plesentadan destek alır. Ama doğum sonrasındaki ilk beslenme ile birlikte bebek kendi metabolizmasını kullanmaya başlar. Eğer bazı enzim, ya da hormonlar yetersiz ise bebek sindirimi tam olarak gerçekleştiremez, ve vücutta bazı maddelerin birikimi gerçekleşmeye başlar. Bu birikim erken fark edilirse, bebeğe hiç bir şekilde hissettirilmeden çözüm yoluna gidilir. Ama fark edilmediği durumda, başta beyin olmak üzere pek çok organa zarar verilebilmesi durumu söz konusudur. Bu nedenle bebeğe yapılan testlerden ilki topuktan alınan kan ile yapılan tarama testidir.

Bebeklere yapılan testlerden bir diğeri de işitme testidir. Bebeğin doğumunun 48 saat sonrasında yapılabilmektedir. Test sırasında bebeğin rahat uyuyabilmesi, ve teste uyum sağlaması için testin olabildiğince çabuk yapılması gerekmektedir. Her 1000 bebekten 3’ünde görülen işitme kaybının, işitme testi ile ortaya çıkabileceği bilinmeli, bu anlamda test mutlaka yaptırılmalıdır.

Bebek 6 aylık olduğunda, idrar tahlili; ve kültürü yapılması gerekmektedir. Çünkü herhangi bir belirti vermemiş olsa da bebekte idrar yolu enfeksiyonu gelişmiş olabilir, bunun test edilmesinin yanında aynı işlemde, böbrek süzme fonksiyonlarının ne derece gelişmiş olduğu da gözlemlenmektedir.

Kan tahlilleri ihmal edilmemeli, bebeğin Demir minerali bakımından ne durumda olduğu da gözlemlenmelidir. Unutmamak gerekir ki bebeğin özellikle 1 yaşına kadar olan hızlı büyüme; ve gelişiminde, Demire olan gereksinim çok fazladır.

Bebeğe yapılan testlerin dışında, özellikle 1 yaşın tamamlanması ile birlikte bebeğin gelişimine bakan doktoru, gerek görürse daha farklı testler de isteyebilmektedir. Ailelerin ise, kesinlikle ihmalden kaçınması çok önemlidir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.