Bebeklerde gaz sorunu, bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte başlar ve bu durum hem onun için; hem de ebeveynler için büyük bir sorun halini alır. Tam da uyuyup sağlıklı gelişmesi gereken dönemde uyuyamayan bir bebek, bir anda uykusuz kalan ebeveynler, sonraki gün işe gitmesi gereken bir baba… Peki bebeklerde gaz sorunu neden olur? Bu sorunun yanıtını bilirsek belki bebeklerde gaz sorununu önleyebiliriz. Ya da bebeklerde gaz sorunu nasıl geçer? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını hemen aktarmaya başlayalım.
Bebeklerde Gaz Sorunu Neden Olur?
Her şeyin öncesinde şunu akılda tutmalıyız: Bir bebek, dünyaya gelmesinden sonraki ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenir. Bu nedenle, bebeğin sağlıklı gelişimi ve ihtiyacı olması gereken tüm besinleri alması için tükettiği anne sütü, bebeklerde gaz sorununa neden oluyor demektir. Yani bebeğe zarar mı veriyor? Hayır. Sadece annenin tükettiği besinlere dikkat etmesi, bebeğinin hazmetmekte zorlandığı şeyleri tüketmemesi gerekir. Anne buna dikkat ederse bebeklerde gaz sorunu büyük oranda önlenmiş olur.
Tamamen önlenmiş olur demedik. Çünkü henüz bebeğin bağırsakları ve sindirim sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bebeklerde gaz sorununun önemli bir diğer nedeni de budur. Ve bu, gelişim tam anlamı ile tamamlanıncaya kadar devam edecek demektir. Ama sorunun çözümü için denenebilecek bazı yöntemler de yok değildir. Gelin şimdi, hepimizin karşı karşıya kaldığı bu sorunu nasıl çözebileceğimize bakalım.
Bebeklerde Gaz Sorunu Nasıl Geçer?
■ Bebeğinize biberon ile en iyi ihtimalle önceden saklamış olduğunuz anne sütünü vereceğinizi düşünelim; ya da mama, veya su… İlk işiniz biberonun içerisindeki havayı almak olsun. Bunu emzik kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğin hava yutması, elbette gaz sorununa neden olur:
■ Anne sütü ile beslenen bebeğinize, süt vereceğiniz zamanlarda, ona gaz yapan, sindirmekte zorlandığı besinleri tüketmekten kaçının.
■ Bebeğinizin karnını bir anda doyurmak yerine, onu az az; ama sık sık doyurun ki aç kalmasın. Aynı zamanda yediklerini daha kolay sindirebilsin.
■ Eğer bebeğiniz altı aylıktan büyükse, onu beslenme sonrasında, ortalama yarım saat dik bir şekilde oturtun. Ama eğer altı aylıktan küçükse ve oturtma şansınız yoksa, ayakta tutun.
■ Bebeğinize biberon verdiğinizde, eğer içindeki bittikten sonra da bebeğiniz onu emmeye devam ediyorsa, buna izin vermeyin. Yine hava yutmasına neden olan başka bir etkendir bu.
■ Bebeğinizi emzirmenizin yarım saat kadar sonrasında, karnına hafifçe masaj uygulayın.
■ Sıcak duş da bebeklerde gaz sorununa iyi gelir. Ama suyun sıcaklığını bebeğinize göre ayarlamayı; kesinlikle kaynar su kullanmamayı unutmamalısınız.
■ Eğer emziriyorsanız siz, emzirmiyorsanız da bebeğinize, rezene çayı içirin. Bunun için dört fincan suyun içerisine 1.5 çay kaşığı rezene ekleyin ve günde en çok üç kere bebeğinize az miktarda içirin ya da kendiniz için. Rezene sadece bebeklerde gaz sorununa değil, yetişkinlerde dahi gaz çıkartmaya yardımcıdır.
■ Bebeğiniz su içmeye başladığında, suyunun içerisine en çok iki damla elma sirkesi atın. Bu yöntem bebeklerde gaz sorununun en doğal ve etkili çözümleri arasında yer almaktadır.
■ Suyun içerisinde kimyon ile anasonu birlikte kaynatın. Sonrasında bebeğinize yemek yedirmeden on dakika önce, hazırlamış olduğunuz anasonlu kimyonlu sudan bebeğinize sadece iki çay kaşığı içirin.
■ Bebeğinizin ayaklarına sıcak havlu yerleştirin. Havlunun çok sıcak olmamasına tabi ki dikkat edin. Bu yöntemden pek çok anne oldukça memnun kalmıştır.
■ Bebeğinizin karnına nazikçe, saat yönünün tersine dairesel hareketlerle masaj yapın. Onun gaz sancısına bu da iyi gelecektir.
■ Bir çay kaşığı çörek otunu bir bardak suyun içerisinde, bir tane hurma ile birlikte kaynatın ve bu karışımı süzüp bebeğinize sadece bir çay kaşığı içirin.
■ Bir çay kaşığı kimyonu bir bardak suyun içerisinde bir taşım kaynatıp sonrasında tülbent yardımı ile süzün. Ardından kimyon çayının içerisine iki çay kaşığı da toz şeker ilave edin ve karıştırarak eritin. Bu karışımı bebeğinize çay kaşığı ile yavaş yavaş içirin