Bu yazımızda sizlere, bebeklerde ek gıdaya geçiş ile ilgili bilgilerden söz edeceğiz. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenen, suyun dahi verilmesinin önerilmediği bebeklerde ek gıdaya geçiş, bebek için anne sütü hariç her şey yabancı olduğundan dolayı çok önemlidir. Peki bebeklerde ek gıdaya ne ile başlanmalı, bebeklerde ek gıdaya nasıl başlanır? Sorularınızın yanıtlarını yazımız içerisinde bulabilirsiniz:
Bebeklerde Ek Gıdaya Nasıl Başlanır?
Bebeklerde ek gıdaya geçiş için ilk olarak 6. ayın bebel tarafından tamamlanmış olması gerekmektedir. Bundan sonra da anne sütü verilmeye devam edilir; ancak verilen ek gıdalar bu dönemde, sadece anne sütünün tamamlayıcısı olarak değerlendirilir. Ve bunun yanında, verilen ek gıdaların bebek için yeterli olup olmadığının bilinmesi de önemlidir. Bu nedenle bebek düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmeli, tartılarak kilosunun, yaşına göre uygunluğu doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Peki bebeklerde ek gıdaya geçiş, sadece 6. ayın tamamlanması koşulu ile gerçekleştirilebilir mi? Hayır, bebeğin oturabiliyor olması, başını dik tutması, el; ve göz uyumunun gelişmiş olması da önemlidir. Bebek başlarda yediği şeyleri dili ile iter, ama bu durum zamanla düzelecektir. Zaman ayrıca, bebeğin ağzını açması, yiyecekleri çiğnemesi; ve yutması için de önemli bir geliştirici olacaktır.
Ek gıdaya başlamanın sonrasında, bebek için biberon kullanımından olabildiğince kaçınılmalı, kaşık kullanılmalı, bebeğin yemesi için acele edilmemelidir. Bu durumun, bebeğin kusmasına sebep olacağı unutulmamalıdır.
Bebeklerde Ek Gıdaya Ne İle Başlanmalı?
İlk olarak meyve; ve sebzelerden yararlanılması önerilmektedir. Her bir yiyecek tek başına denenmeli; ve bu sırada öğle öğünü olmalıdır. Bebek aç ien yiyeceklerin ona verilmesi çok önemlidir. Yemek istemediği yiyeceklerde zorlanmaması gereken bebekte, bir zaman sonra aynı yiyecek yeniden denenebilir. Elma, havuç, şeftali, kabak, patates, armut… gibi doğal besinlerin suyu; ve püresi bebekte denenebilir. Pirinç unu ile muhallebi yapılabilir; ya da ev yoğurdu tercih edilebilir. Yumurta sarısı da bebeklerde ek gıdaya geçiş sonrasında bebeğe verilmelidir.
Her ne olursa olsun bebeğe ilk olarak verildiğinde, annenin bebeği sonrasında iyi takip etmesi gerekmektedir. Kusma, ishal, döküntü… gibi reaksiyonlar gösteren bebeğe o besin yaramamış demektir. İşte bunun takip edilebilmesi adına ilk olarak besinler bebeğe tek tek verilmeli, sonrasında karışımlara geçilmelidir.
1 yaşından önce bebeğe inek sütünün verilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Yiyeceklerin içeriğinde zaten yeteri kadar bulunduğu için tuz verilmemelidir. Tatlandırılması gereken yiyecekler pekmezle; ya da meyvelerle lezzetlendirilmeli, 2 yaşından önce bal tüketimi de gerçekleştirilmemelidir. Bebek 3 yaşına gelmeden önce fındık – fıstık gibi sert yiyeceklerden uzak tutulmalı, bebeklerde ek gıdaya geçiş sonrasında soyadan, çaydan; ve hazır yiyeceklerden de kesinlikle uzak durulmalıdır. Sayılanların her birinin ayrı ayrı zararı olduğu unutulmamalıdır.