Her gün sabah kahvaltısı ile başlayıp, gece yatana kadar içmekten bıkmadığımız nadir içeceklerden biridir çay. Sudan sonraki en çok içtiğimiz şeydir çay. Eğer bilinçli kullanılırsa faydaları vardır elbette; ama bizler genellikle her şeyi abartarak tükettiğimiz için, faydalarından çok, çayın zararlarına maruz kalıyoruz. Baş ağrısı, elde titreme, sinirlilik, mide bulantısı, demir eksikliği, kansızlık… ve çok daha fazlası çayın zararları arasında yer alıyor. Peki çayın zararları nelerdir? Gelin zaman kaybetmeden bilgilerimizi gözden geçirmeye başlayalım.
Çayın Zararları Nelerdir?
■ Çayın içeriğinde Kafein bulunmaktadır. Günlük alınması gereken miktarın üzerinde alınması halinde sindirim sistemini uyaran Kafein, ishale neden olabilir.
■ Gün içerisinde çok fazla tüketilen çay, merkezi sinir sistemini de uyarır ve kişinin olaylar karşısında daha gergin ve sinirli olmasına neden olur.
■ Tanen de Kafein gibi çayın içeriğinde bulunan maddelerden bir diğeridir ve çay fazla tüketilirse Tanen de vücutta depolanır. Bu durum .ayın zararları arasında kabızlığın da yer almasına neden olur. Hem ishal; hem kabızlık şaşırtıcı olsa da bu beklenmeyen duruma neden olan madde Kafeinden farklıdır.
■ Eğer ülser, gastrit, mide kanseri gibi mide ile ilgili sağlık sorunlarınız varsa çaydan uzak durmalısınız. Çünkü Kafein içeriği mideye ulaştığında asidik etkiye neden olmaktadır. Ve eğer mide, absorbe edeceğinden fazla miktarda asitin etkisi altında kalırsa, bu durum huzursuzluk ve rahatsızlık hissine neden olur.
■ Çay, içeriğinde bulundurduğu Kafein ile vücudu hem fiziksel, hem de zihinsel olarak uyarır ve bu durum beraberinde insomniya hastalığını getirir. Söz konusu insomniya beraberinde uykusuzluğa neden olur. Eğer sağlıklı kalabilmek ve fit olmak istiyorsanız, çay tüketimini azaltmalısınız.
■ Kadınlar için fazla çay tüketimi, adet dönemi öncesi sendroma neden olmaktadır. Kendinizi gergin, yorgun, hassas ve çok sinirli hissederseniz nedeninin çay olduğunu düşünebilirsiniz.
■ Çayın zararları arasında böbrek rahatsızlıklarından da söz etmek gerekir. İçeriğinde bulunan Kafein ile böbrekleri uyaran, Oksalat ile de böbrek taşına neden olan çay, böbrek hastalıklarının nedenlerinin en önemlileri arasında yer almaktadır.
■ Artık içeriğinde Kafein bulunduğunu ezberlediğimiz çay, bu Kafein sayesinde mesaneye baskı yapar ve mesanenin çevrelendiği kasları harekete geçirir. Söz konusu bu hareket, kişide sık idrara çıkma gereksinimini ortaya çıkartır. Özellikle zayıfsanız, kilo almak istiyorsanız bundan kaçınmalısınız.
■ Sadece çay değil, sıcak içilen her şey yemek borusuna zarar verir ve yemek borusu kanseri nedenleri arasında gösterilir. Türk toplumu olarak bizler, üzerinde dumanı tüten çorba ve çay içmeyi tercih ederiz. Ama eğer yemek borusu kanserine, çay zevkiniz nedeni ile yakalanmak istemiyorsanız, çayınızı ılık içmeye özen gösterin.
■ Günde dört fincan üzerinde çay, iki litre altında su içerseniz ödem ve şişkinlik problemleri ile karşılaşırsınız ki bu sorunun anlaşılması kolaydır, sürekli kilo değişimleri, aşırı çay tüketiminden kaynaklanır.
■ Çayın zararları nelerdir sorusunun yanıtları arasında insülin direnci de yer almaktadır. İnsülin direnci pankreas; ya da karaciğer ile ilgili sorun olduğunu göstermektedir. Eğer insülin direnci, karaciğer rahatsızlığı gibi problemleriniz varsa daha az çay tüketmelisiniz.
■ İçtiğiniz çok fazla çay, size susuzluğu hissettirmez; bununla birlikte idrar söktürücü olduğu için vücudunuzda bulunan suyu da alır. Dolayısı ile susuz kalan vücut, çay dolayısı ile kurur.
■ Dişlerin sararmasına neden olan çay, beraberinde leke oluşumunu getirir. Bunun önüne geçmek için çay içtikten sonra bir bardak su ile ağzınıza gargara yapmanız önerilmektedir.
■ İçeriğinde bulundurduğu Kafein dolayısı ile gebeliği zorlaştıran çay, hamile kalmak isteyenler tarafından tüketilmemeli ve gebelik ile emzirme sürecinde de dikkatli tüketilmelidir.