Kim istemez ki banyonun güzel kokmasını? Ama, bazen borularda biriken bakteriler, bazen su tesisatının eskimiş olması, kimi zaman ise nem, banyonun güzel kokmasını önleyebilir. Peki banyodaki kötü koku nasıl giderilir? Yazımız içerisinde banyodaki kötü kokuların giderilmesi için bazı püf noktalarından söz edeceğiz. Ama şunu unutmayın: Banyodaki kötü kokuların giderilmesi geçici olarak mümkün olsa da, bu durum baş ağrısına benzer… Eğer nedenini çözemez; ve gidermezseniz, içeceğiniz ağrı kesiciler sadece geçici olacak, ve etkisini kaybettiğinde yeniden baş ağrısı yaşamanız gündeme gelecektir. Şimdi gelin, banyodaki kötü kokuların giderilmesine yönelik püf noktalarını sizlerle paylaşmaya başlayalım…
Banyodaki Kötü Koku Nasıl Giderilir?
• Banyodaki kötü kokuların giderilmesi için, işe, klozetin rezervuarından başlayın. Yapmanız gereken, içerisine sadece yarım bardak karbonat dökmektir. Bu yöntem, kötü kokuların emilmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte, banyonun güzel kokmasını istiyorsanız, yarım bardak karbonat yerine, rezervuarın içerisine yarım bardak limon suyu da dökebilirsiniz. Bu sayede banyonuza güzel bir limon kokusu yayılacak, ve asitli yapısı ile limon suyu kötü kokuları da emecektir. Hem karbonat, hem de limon suyunun aşındırıcı etkisi bulunmadığı için, tesisatınıza zarar vermeyeceğini de belirtmeliyiz.
• Bir kap içerisini karbonat ile doldurarak, bu kabı, özellikle koku geldiğini düşündüğünüz, çok nemlenen yerlere; ya da giderlerin yanına da koyabilirsiniz. Biraz önce de belirttiğimiz gibi karbonatın kötü kokuları çekme özellikleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, limon suyu da denenebilir; kötü kokuları çeken limon suyu, ortama yayacağı limon kokusu ile, banyonun güzel kokmasına da katkıda bulunacaktır. İsterseniz içerisinde karbonat, ya da limon suyu bulunan kaplarınızı, banyonun bir kaç farklı yerine de yerleştirebilirsiniz.
• Beyaz sirkenin de banyodaki kokuların giderilmesi adına katkıları vardır. Hem katılaşmış olan suyu çözmek, hem bakterileri öldürmek; hem de ortamı dezenfekte eder. Tüm bu özellikleri dolayısı ile beyaz sirkeyi, gezdirmek sureti ile klozetin içerisine dökebilir, bir sprey şişesinin içerisine koyarak yerlere, küvet, ve lavabonun içerisine sıkabilirsiniz. Klozet haricindeki yerlere sıktığınız sirkeyi, nemli bir bez ile silmeniz yeterli olacaktır. Sirkenin ev temizliğinde kullanılmasının aynı zamanda, evdeki kötü enerjiyi aldığına da inanılmaktadır.
• Giderlerin tıkanmış olmamasına da dikkat etmelisiniz. Giderlerin içerisinde birikmiş olan su, kötü kokuların temel nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, giderlerin tıkalı olduğunu düşündüğünüzde, içerisine açıcı ürünler dökebilirsiniz. Bunun yanında, ayda bir kere bir bardak karbonat; ve bir bardak beyaz sirkeyi de ardı ardına giderlerin içerisine dökerek, tıkalı olan giderlerinizin doğal yollarla açılmasını sağlayabilir; hem de karbonat; ve beyaz sirkenin koku giderme özelliğinden yararlanabilirsiniz.
• Klozet, zemin, lavabo; ve küvetin içerisini, belirli aralıklarla güzelce ovmanız gerektiğini de belirtmeden geçmemeliyiz. Bu işlemi kimyasal deterjanlarla yaptığınız zamanlarda elinize eldiven takıp, bu deterjanları uzun süre solumamaya da dikkat etmeli, bu maksatla maske kullanmalısınız. Bu işlemlerin sonrasında da banyoyu olabildiğince havalandırmalı; ve hem bakterilerden, hem de kimyasallardan arındığına emin olmalısınız.
• Elbette banyonun düzenli aralıklarla havalandırılması gerekir. Ama bunun yanında, kokulu sabun, kokulu mum, ya da oda kokuları ile de banyonun güzel kokmasını sağlayabilirsiniz…