0

Prematüre Bebeklerin Yaşama Şansı

prematüre bebeklerde yaşam şansıErken doğum, bir gerekliliğin sonucu olarak, bazen bebeğin, bazen annenin sağlığını kontrol altında tutmak adına yapılabildiği gibi, bazen de, sonucunun ne olacağına bakılma şansı dahi kalmadan, bir zorunluluğa bağlı olarak gerçekleştirilebilmekte, ve prematüre bebeklerin dünyaya gelmesi durumu söz konusu olacaktır. Peki prematüre bebeklerin yaşama şansı ne kadardır? Erken doğumda bebek kaç aylıkken yaşar? Erken doğumun bebek üzerindeki etkileri nelerdir? Bir hevesle dünyaya getirmek için hazırlandığınız ama prematüre bebek olarak dünyaya gelen bebeğiniz ile ilgili merak ettiğiniz bu soruların yanıtlarını yazımız içerisinde bulabilirsiniz…



Radyo Dinle

Prematüre Bebeklerin Yaşama Şansı Nedir?
Erken Doğumda Bebek Kaç Aylıkken Yaşar?

Her şeyin öncesinde şunu belirtmemiz gerekir ki, erken doğum ile, prematüre bebek kaç aylıkken dünyaya geldi, yukardaki soruların yanıtlarını alabilmek adına bu sorunun yanıtını bilmek gerekmektedir. Ancak, 22. 23. haftalarında doğan bir bebeğin, yurtdışında dahi yaşama şansı %20’lerde iken, ülkemizde bu oranın çok daha düşük olduğunu da belirtmeden geçmemeliyiz.

Prematüre bebeklerin yaşama şansı, erken doğumun, gebeliğin 28. haftasına olan yakınlığına bağlı olarak artış göstermektedir. Bebeğiniz bu döneme ne kadar daha yakın doğarsa, hem yaşama şansı, hem de erken doğuma bağlı komplikasyonların görülme sıklığı buna bağlı olarak artış, ve azalışlar gösterecektir.

Erken Doğumun Bebekler Üzerindeki Etkileri

Anne karnındaki gelişimini gerektiği şekilde tamamlayamayarak, erken doğum ile dünyaya gelen prematüre bebeklerde, her şeyin öncesinde akciğer hasarlarına bağlı olarak solunum yetmezliği gözlemlenebilir. Kalp – damarlarda problemler, beyin içinde kanamalar söz konusu olabilir. Bağırsaklarda hasar oluşmuş; ve dolayısı ile problemler meydana gelmiş olabilir. Körlük, sarılık, kansızlık, enfeksiyon, ve beyin hasarlarına bağlı spastisite gibi problemler gözlemlenebilir.

Erken doğum yapmak istemiyor, sağlıklı bebekler dünyaya getirmeyi hedefliyorsanız, gebelik öncesinde mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırmalı, ve bunun yanında, gebeliğin olabildiğince öncesinden başlamak; ve gebeliğin ilk üç ayı da devam etmek koşulu ile Folik Asit kullanmalısınız. Gebelik sırasında gerekli sağlık kontrollerinden unutmamalı, sigarayı bırakmalısınız. Kilonuz ideal kiloda olmalı; ve bunun yanında, gebelik sırasında da ortalama 10 – 13 kilo arasında almış olmalısınız.

Ancak tüm bunlara rağmen yine de erken doğum yapacaksanız, doktorunuz kontrolünde bazı tedavilerin yapılmasına izin vermelisiniz. Örneğin, anne kortikosteroid tedavisine alınmalıdır. Bu sırada bebeğin akciğer gelişimi maksimum seviyede sağlanmaya çalışılır, ve bunun yanında, erken doğum geciktirilebildiği sürede, beyin hasarlarının da azaltılması sağlanmış olur, ve prematüre bebeklerin yaşama şansı arttırılır.

Belirtmiş olduğumuz, erken doğumun geciktirilerek gerekli tedavilerin yapılması sırasında, annenin doğum ağrılarını azaltmak için tokoliz adı verilen tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem kısa süreli erteleme sağlasa da, erken doğumu olabildiği kadar geciktirmektedir.

Prematüre bebekler, erken doğum sonrasında yoğun bakıma alınma riski ile karşı karşıya olabilecekleri için, erken doğumun mutlaka, yoğun bakım ünitesi iyi olan bir hastanede yaptırılması önerilmektedir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.