Kısırlık, günümüzün yaygın hamile kalamama nedenleri arasında yer alıyor. Bazı çiftler evlenmelerinin sonrasında, birbirlerini tanımak, birlikte zaman geçirmek… gibi nedenlerle korunma yöntemlerini seçiyor, ve aslında gebeliğe engel bir durumları olup olmadığını dahi bilmiyorlar. Sonrasında zaman geçip de, korunma yöntemlerinden vazgeçtiklerinde ise, yine gebelik oluşmadığını görüyor, ve bu sefer, neden hamile kalamıyorum diye araştırmaya başlıyorlar. Oysa ki günümüzde, erken menopozdan kısırlığa kadar pek çok neden, hamile kalamamanın nedenleri arasında yer alıyor, ve her 7 çiftten birinde kısırlık sorunu bulunuyor… Geç kalmışlık da cabası… Bu durumda hemen tüp bebek tedavisi akıllara geliyor. Ama aslında tek çözüm bu olmayabilir… Hamile kalamamanın nedenleri arasında, akla gelmeyen bazı problemler yer alıyor olabilir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde sizlere hamile kalamama nedenlerinden söz edeceğiz.
Neden Hamile Kalamıyorum?
• Hamile kalamamanın nedenleri arasında en sık görülen unsur, kadının yumurtlama problemleridir. Bu problemlere en çok Polikistik Over adı verilen sorun neden olur, ve kadınların %10 – 15’i arasında bu sorun görülebilmektedir. Bu sorunlarda hem adet düzensizliği, hem de erkeklik hormonlarının artması söz konusu olur, ve kadın yumurtlayamaz. Tiroit bezlerinde görülen problemler, ideal kilonun altında; ya da üstünde olmak da yumurtlamayı olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Her şeyin öncesinde, daha doğurgan olabilmek için ideal kilonuzda olmalısınız. Bunun yanında, tahlil isteyerek Polikistik Over sorununuzun olup olmadığını araştırmalısınız; ve eğer yumurtlayamama durumu söz konusu ise doktorunuzla konuşmalı, size önerilerinin neler olduğunu öğrenmelisiniz.
• Hamile kalamama nedenleri sadece kadınlarla alakalı da değildir, aksine, problemlerin ortalama yarısı erkeklerden kaynaklanır. Erkeğin ideal kilosunda olmaması, sigara kullanıyor olması, yaşam, beslenme, ve çevresini değiştirmesi… gibi pek çok etken, erkek kısırlığına, dolayısı ile de kadının hamile kalamamasına neden olabilir. Bu gibi bir durumda, öncelikle eşinizin ideal kiloda olmasını sağlamalı, sigarayı bırakmasını olanaklı hale getirmeli, ardından da doktora giderek sperm sayısını kontrol ettirmesi sağlanmalıdır.
• Her kadın doğduğu anda vücudunda belirli miktarda sağlıklı yumurta bulunmaktadır, ama sonrasında, yaşın ilerlemesi ile, sağlıklı yumurta öiktarında azalma söz konusu olur. Adet düzensizliğinin var olması ise, erken menopoz belirtileri arasında yer almaktadır. Bu gibi durumlarla karşı karşıya iseniz, hiç zaman kaybetmeden, ideal kilonuza gelmeli, sigara kullanıyorsanız bırakmalı, ve doktorunuza başvurarak, sizin için uygun olan tedaviyi uygulamasını istemelisiniz.
• Endometriozis adı verilen, halk arasında çikolata kisti olarak bilinen, ve adet kanamasının, rahim dışında da söz konusu olabilmesi dolayısı ile, tüplerde; ve karın içinde yapışıklıkların görüldüğü durumlarda, kadının hamile kalma oranı oldukça azalmaktadır. Kadın kısırlığının 1/5’lik kısmı da bundan kaynaklanmaktadır. Adet kanamanız fazla; ve sancılı ise çikolata kistinden şüphelenebilirsiniz, ve bu gibi bir durumda mutlaka doktorunuza danışarak, ilerleme söz konusu olmadan tedavi yoluna gitmeniz önerilmektedir.
• Tüp bebek tedavisinin gerekli olduğu durum ise, fallop tüplerinin tıkalı, ya da hasarlı olduğu durumdur. Bu durumda spermin, yumurta ile döllenmesi söz konusu değildir; ve tüp bebekten başka şans yoktur. Bu duruma neden çikolata kisti olabileceği gibi, bulaşıcı hastalıklara maruz kalmak, ya da daha önce geçirilen ameliyatlar olarak özetlenebilmektedir.