Bir bebeği dünyaya getirmek demek, onun, belli bir yaşa gelinceye kadar olan tüm sorumluluğunu üstlenmek demektir ki, buna, önce ne yediğiniz – içtiğinizle başlar, sonrasında da onun eğitimi, yaşam hakları ile devam edersiniz… Yakın zamanda, anne karnında, annesi sigara içerken ultrason görüntüleri alınan bir bebeğin, kendince, kendini koruma çabalarını, ve buna bağlı olarak, eli ile ağzını kapattığının fotoğraflarını gördük… Bu fotoğraf bize, anneye düşen sorumlulukları bir kere daha hatırlattı… Yazımızın ilerleyen bölümlerinde, hamileyken yenmemesi gereken besinleri bulacaksınız. Hamileyken yenmemesi gerekenler nelerdir diyorsanız, hiç zaman kaybetmeden, hamileyken yenmemesi gerekenler listesini gözden geçirmeye başlayalım…
Hamileyken Yenmemesi Gerekenler
• Büyük Balıklar: Uskumru, köpek balığı, kıluç balığı gibi, büyük; aynı zamanda da ömrü uzun olan balıklar, anne karnındaki bebeğin sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Bu nedenle, bu balıklardan, anne adayının olabildiğince uzak durması gerekir.
Hamilelikte Yenilmemesi Ve İçilmemesi Gerekenler
• Kolyos: İçeriğinde yüksek miktarda Civa bulunduran balıklardan bir diğeri de kolyostur. Civanın, anne karnındaki bebeğe olan olumsuz etkilerinden söz etmiştik. Her ne kadar Omega-3 zengini olsa da, kolyos yerine, karides, somon balığı gibi deniz ürünlerini tercih etmelisiniz.
• Çiğ Balık: İster suşi, ister diğer çiğ balıklar, pişmemiş oldukları için içeriklerinde bol miktarda parazit; ve bakteri bulundururlar. Bu nedenle de, mide – bağırsak sisteminin olumsuz etkilenmesine sebep olurlar. Yediğiniz balık bu nedenle mutlaka iyi pişmiş olmalı…
• Şarküteri Ürünleri; ve Soğuk Etler: Kadınsanız, vücudunuza, yediğiniz besinlerden dolayı parazit alabilme ihtimaliniz, erkeklere göre 20 kat daha fazladır… Ve bu parazitler, plesentadan fetise ulaşabilir. Bu, şu anlama gelmektedir. Bebeğiniz erken de ölü de doğabilir; hatta düşük de yapabilirsiniz…
Hamilelikte Yenmesi Gerekenler
• Yumuşak Peynirler: Hamileyken yenmemesi gerekenler listesinde yer alan yumuşak peynirler, ülkemizde sık tüketilmemekle birlikte, rokfor, brie, feta gibi peynir türlerini bu grupta örnek olarak verebiliriz; ve söz konusu bu peynirlerin, içeriklerinde yüksek oranda parazit bulundurabileceklerini de hatırlatmamız gerekir. Eğer hamile değilseniz, bu paraziti almasanız dahi önemli bir sorunla karşılaşmazsınız, grip gibi hafif belirtiler verir; ve geçer. Ama hamileyseniz, ve yumuşak peynirlerle söz konusu parazitleri aldıysanız, düşük yapabilir; ya da erken doğum riski ile karşılaşabilirsiniz…
• Pastörize Edilmemiş Süt; ve Süt Ürünleri: Hamileyken yenmemesi gereken besinler arasında pastörize edilmemiş süt; ve ürünlerinden de uzak durmanız gerektiği belirtilmelidir.
• Beyin, Tütsülenmiş Et; Ve Deniz Ürünleri: Önce tütsülenip, sonra da dondurulan bu yiyeceklerin tamamının içeriğinde bakteri bulunma olasılığı yüksektir.
• İlaçlar; Ve Alkol: Özellikle beyin üzerinde etkili ilaçlar; ve, az kullanılmış dahi olsa alkol, erken doğuma yol açabilir; ve bununla kalmayıp, önceden bir sorun olmasa dahi, sonraki yaşantısında kişiye olumsuz yan etkiler gösterebilir. Bu nedenle, ilaç kullanımında mutlaka doktorunuzla iletişime geçmeli, alkolden de kesinlikle uzak durmalısınız…
• Kafein: Türk’sek kahveyi de, çayı da sevmemiz normal; ve hamilelik sırasında, içeriğinde kafein bulunan bu içeceklerden uzak durmamız oldukça zor… Ama, bunun için belirli bir sınır var ki o da, 200 mg’ın geçilmemesi gerektiği… Şu şekilde bakalım: Günde içtiğiniz 3 fincan kahve ile 95 mg, 3 fincan çay ile 47 mg kafein alırsınız… Bu değerleri baz alarak 200 mg’ı geçmemeye dikkat etmelisiniz. Aksi halde, düşük riskinin ortaya çıkabileceği sıklıkla, araştırma sonuçlarında belirtilmektedir.
• Çiğ Sebze Filizleri; ve Pastörize Edilmemiş Meyve Suları: Bu gibi yiyecek; ve içecekler, örneğin, maş fasülyesi, yonca, ve turp, içeriğinde yüksek oranda bakteri bulundurur; ve dolayısı ile gıda zehirlenmesine sebep olabilirler…
Hamilelikte Kabızlık Önlenebilir
• Az Pişmiş Yumurta Ve Et: Yumurtanın hem sarı; hem de akını tam olarak pişirmelisiniz… Bununla birlikte, et ürünlerinin de uygun ısı ile pişirilmesi gerekmektedir. Örneğin, bütün haldeki kümes hayvanları 180 derecede, tavuk göğsü 170 derecede, kırmızı et ise 160 derecede pişirilmelidir.
• Bitkisel Destek Ürünleri: Bitkisel destekten kastımız, bitkisel ilaçlardır. Güvenilirliğinden emin olmadığınız bu tür ürünleri hamile değilken de kullanmamalısınız, ama hamileyken, daha da fazla dikkatli olmanız gerektiğini aklınızdan çıkartmamalısınız.
• Karaciğer: İçeriğinde yüksek miktarda A vitamini bulunduran karaciğeri hiç tüketmeyin demesek de, özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde olabildiğince az tüketmelisiniz. Çünkü, hamilelikte A vitaminin yüksek miktarda alımı, doğumsal problemlere neden olabilmektedir.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
• Hazır Salatalar: Hazır salataları özellikle lokantalarda yeriz… Salataların içeriğinde aslında çiğ sebzeler vardır; ve sağlığımız için çok yararlıdırlar. Ama söz konusu sebzelerin iki saat beklemesi halinde, sağlık değil, sağlıksızlık durumu söz konusu olmaya başlar. Bir de, biraz önce belirtmiş olduğumuz yumuşak peynirlerin, salata içerisinde kullanımı söz konusu olabilmektedir ki bunun da bakteri sebebi olduğunu belirtmiştik… Bu nedenle, siz en iyisi, kendi salatanızı evinizde, kendiniz hazırlayın… Böylece sağlığından emin olacağınız gibi, temizliğinden de emin olmuş olursunuz…