Hamilelikte bel ağrısı pek çok kadının başına bela olmakta, gözünü korkutmaktadır. Yazımız içerisinde sizlere, hamilelikte bel ağrısı normal mi, hamilelikte bel ağrısı kaçıncı haftada başlar, hamilelikte bel ağrısı nasıl önlenir, hamilelikte bel ağrısı nasıl önlenir gibi soruların yanıtlarından söz edeceğiz. Amacımız, hayatın belki de en güzel duygusu olan anneliğe hazırlık sırasında geçireceğiniz zamanın, ömrünüzün en güzel zamanlarından bir tanesi olmasını sağlamak…
Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte Bel Ağrısı Normal mi?
Evet hamilelikte bel ağrısı oldukça normaldir ve bu durum aslında, hormonların etkisi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ne demek istediğimizi bir kere gözden geçirip, süreci sizlere kısaca aktaralım.
■ Hamilelik hormonlarının eklemler üzerindeki etkisi dolayısı ile eklemleri birbirine bağlayan bağlar gevşer. Bunun biyolojik nedeni aslında, sizin doğumunuzun kolaylaşmasını sağlamaktır.
■ Karnınız büyümekte olan bebeğinizle birlikte büyümeye başladığında, bu durum ilk olarak sizin duruşunuzu değiştirir. Değişen bu duruş, omurganızda bazı ağrıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
■ Omurganızda bulunan eğrilerin artması, kaslarınızın gerilmesi dolayısı ile bel ağrısı sorununuz da ortaya çıkmaya başlayacaktır.
■ Normal şartlarda hareket etmeyen leğen kemiğiniz, eklemleriniz gevşediğinde ise siz hareket edip pozisyon değiştirince, yavaş yavaş hareket etmeye başlar.
■ Söz konusu bu leğen kemiğinde gelişen hareket, bel ağrısının kalçaya ve üst bacağa doğru inmesine de neden olabilmektedir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Kaçıncı Haftada Başlar?
Gayet normal olan ama bazı davranış değişiklikleri ile önlenebilen, giderilebilen; ya da azaltılabilen hamilelikte bel ağrısı, yoğun olarak, hamileliğinizin ikinci yarısı itibari ile artmaya başlar ki bu, 18. haftadan sonra, yani 4.5 aylıktan itibaren sık görülen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Alacağınız ilk önlem, sürekli olarak aynı pozisyonda kalmamak. Sürekli oturmayın, sürekli ayakta durmayın, otururken ya da ayakta dururken sürekli olarak pozisyon değiştirin.
■ Oturduğunuzda, kalçalarınızı ileri doğru itin ve ayaklarınızı bir tabura ya da kutu üzerine koyarak, biraz önce sözünü etmiş olduğumuz omuriliğinizde oluşan eğriliği önlemeye çalışın.
■ Durduğunuz yerde, yanlara eğilmemeye özen gösterin. Sırtınızı da dik tutun. Bir şey almak için eğilmeniz gerektiğinde, desteği sırtınızdan değil, bacak kaslarınızdan alın.
■ Fazla kilo almaktan kaçının. İki kişilik yemeniz gerektiği, bebeğin ancek bu şekilde douacağı inancını aklınızdan çıkartın.
■ Bel ağrısını, sıcak ya da soğuk uygulaması ile hafifletebilirsiniz. Bunu, sıcak bir banyoda bir süre oturarak da sağlayabilirsiniz. Küvetin içerisine sıcak su doldurup oturmak, etkili olacaktır.
■ Karnınızı hafifçe kaldırarak belinizi desteklemek adına karın bağlayıcı kullanımı gerçekleştirin. Ve sırtınıza hafif masajlar yapmayı da ihmal etmeyin.