Sağlıklı beslenmenin ne denli önemli olduğunu artık bilmeyenimiz yoktur. Bu durum, gelişimini anne karnında tamamlayacak olan her bebek için ise bizler gibi gelişmiş insanlardan daha önemlidir. Ancak pek çok kişi durumun yeterince bilincinde değildir. Hamile kalmadan önce beslenmeye dikkat edilerek, gerekli vitamin; ve minerallerin alınmış olması, hem annenin, hem de bebeğin sağlığını olumlu etkilemektedir. Peki hamile kalmadan önce nasıl beslenilmeli, hamile kalmadan önce ne yenmeli? İşte konu hakkında bilmeniz gerekenler:
Hamile Kalmadan Önce Nasıl Beslenilmeli?
Hamile Kalmadan Önce Ne Yenmeli?
• Hamile kalmadan önce beslenmenin en önemli unsuru, hem kendiniz, hem de bebeğinizin sağlığı için gün içerisinde tüm besin gruplarından tüketmek. Buna ek olarak, üç ana öğünün hepsini tüketmeye, öğün atlamamaya da dikkat etmelisiniz.
• Hamile kalmadan önce beslenmede, gün içerisinde her besin grubuna yer verilmesinin gerekli olduğunu belirttik; ancak bu noktada karbonhidrat tüketimi konusunda dikkatli olmanız gerektiğini de belirtmeden geçmemeliyiz. Enerji kaynağı olarak tüketilmesi gereken karbonhidratlar kaliteli karbonhidratlardır; ve fazlası tüketilmemelidir. Hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olmalısınız; ama fazla alınan karbonhidrat, vücut tarafından depolanarak yağa dönüştüğünden, kilo artışına neden olabilmektedir. Bu anlamda dikkatli olmalısınız.
• Hamile kalmadan önce nasıl beslenilmeli diyen kişilerin yemesi gerekenlere örnek olarak, yeşillik, zeytinyağı, ve dol et verilebilmektedir. Ege mutfağı genellikle bu şekilde beslenmekte olup, hamile kalmadan önce tüketilmesi gereken sağlıklı besinler de Ege mutfağında bolca yer almaktadır.
• Hamile kalmadan önce neler yenmeli sorusunun yanıtları arasında, dikkat edilmesi gerekenler, aksi halde kilo yapacak yiyecekler ise şu şekilde sıralanmaktadır: içerisinde hamur bulunan tatlılar, mantı, börek, ekmek, size tok olduğunuzu fark ettirmeyip daha çok yediren; ve kısa zamanda acıkmanıza neden olan makarna, ve pilav türü yemekler, çikolata…
• Hamilelik sırasında hem sizin, hem de bebeğinizin en önemli destekçileri arasında yer alan folik asit, demir; ve kalsiyum gibi mineralleri içeriğinde barındıran besinlerden yeteri kadar tüketmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Ama her ne kadar doğal yollarla almaya çalışsanız da, bu minerallerin hayati önem taşıdığını, özellikle bebeğiniz için unutmamalı; ve doktorunuzun tavsiyesi ile takviye de almalısınız.
• Bugüne kadar hiç toksoplazma enfeksiyonu almadı iseniz, hamileliğiniz sırasında da almamak adına, hamileliğinizin 3 – 4 ay öncesinden itibaren kesinlikle çiğ et tüketimi gerçekleştirmemelisiniz.
• Hem vejetaryen iseniz, ve hem de bebeğiniz olmasını istiyorsanız, vücudunuzda yeteri kadar protein olmadığını unutmamalı; ve bu nedenle protein alımınızı arttırmalısınız. Gerekirse takviye konusunda doktorunuzdan protein için de yardım istemelisiniz…