0

Erken Doğum Nedir?

erken doğum nedirBu yazımızda sizlere, gebeliğinin ilerleyen haftalarında pek çok anne adayının korkulu rüyası olan erken doğumdan, yani, preterm doğumdan söz etmeye çalışacağız. Erken doğum nedir, erken doğum sebepleri nelerdir gibi merak ettiğiniz farklı soruların yanıtlarını yazımız içerisinde bulabilirsiniz. O halde zaman kaybetmeden erken doğumdan söz etmeye başlayalım…



Radyo Dinle

Erken Doğum Nedir?

Anne adayının, hamile kalmadan önce geçirmiş olduğu son adet döneminin ilk gününden itibaren, 40 haftalık bir gebelik süreci yaşaması gerekmektedir. Ancak, anne adayı, bu sürecin 37. haftasından önce doğum yapacak olursa, bu duruma erken doğum, yani preterm doğum adı verilmektedir. Günümüzde tıp her ne kadar ilerlemiş olsa, ve bunun sonucunda erken doğum oranlarının azalacağı düşünülse de, aslında durum bu şekilde olmayıp, erken doğum oranları her geçen gün artış göstermektedir. Erken doğumun, Prematüre bebek için problemli olabileceğini de belirtmeliyiz.

Gebeliğin 28. haftasından önce doğan bebeklerin yaşam şansı ülkemizde çok düşük olup, yurtdışında dahi %20’lerdedir. Prematüre bebek doğumu gebeliğin 28. haftasına yaklaştıkça, yaşam şansı daha çok artmakta olup, muhtemel problem riskleri de düşüş göstermektedir.

Erken Doğum Sebepleri Nelerdir?

Erken doğum sebepleri arasındaki ilk etken, hem annenin, hem de bebeğin iyiliğinin amaçlanmasıdır. Bu nedenle, henüz doğum süreci başlamadan, doktorlar tarafından erken doğuma karar verilebilir. Ancak bunun yanında, kendiliğinden gelişen erken doğum durumları da bulunmaktadır. Örneğin annenin hormonal durumu, rahimde cereyan eden bazı olaylar, ikiz, üçüz, ya da daha çoklu gebelikler de erken doğum sebepleri arasında yer alabilmektedir. Tüm bunları bir kenara bıraktığımızda ise, erken doğum sebepleri, henüz net olarak anlaşılabilmiş değildir; ve bu konu hakkında araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir.

Erken doğum riski bazı kadınlarda, diğerlerine göre daha fazladır. Bu grupta, daha önce de erken doğum yapmış olanlar, rahminde bazı problemler bulunanlar, gebeliği ikiz, üçüz, ya da biraz önce de belirttiğimiz gibi daha çoğul olanlar, yaşı 17’den küçük, 35’ten büyük olanlar, ilaç, alkol, ya da sigara kullanımı gerçekleştirenler, düzenli doktor kontrolüne gitmeyenler, tansiyon, ya da diyabet problemi bulunanlar, beslenmesi kötü, yaşamı stresli olanlar, enfeksiyon problemi bulunanlar… erken doğum riski yüksek olan grup içerisinde yer almaktadır.

Günümüz gebeliklerinin %5 – %10 arasında erken doğum ile sonuçlandığını da belirtmemiz gerekmektedir.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.