Burun estetiği son zamanlarda popüleritesini o kadar arttırdı ki, artık insanlar bir anda karar vererek burun estetiği için ameliyat masasına yatar oldu. Sizlere burun estetiği hakkında bilinmesi gerekenlerden söz ederek, burun estetiği nasıl yapılır, burun estetiği sonrasında neler olur gibi soruların yanıtlarını ilerleyen bölümlerde aktarmaya çalışacağız. Konu hakkında bilinçli olmak, en azından daha sağlıklı bir süreç geçirmeniz açısından size yardımcı olacaktır. Ayrıca, burun estetiğini, işin uzmanı bir kişiye yaptırmanızın önemini de belirtelim. Çünkü bu bir ameliyat olup, genel anestezi altında yapılıyor olması dolayısı ile çok önemlidir. Herkesin yaptırıyor olması, burun estetiğinin basit olduğu düşüncesini aklınıza getirmesin. Gerçekten sanıldığı gibi değil. Burun estetiği nasıl olmalı sorusunun yanıtına da burada ulaşabileceksiniz:
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun estetiğinin tıp dilinde bilinen adı: Rinoplasti. Hasta işlem sırasında hiç bir ağrı hissetmiyor. Bunun nedeni, işlemin genel anestezi altında, hastanın tamamen uyutularak yapılması. Bununla birlikte, işlem ortalama 2 – 3 saat sürüyor. Burun estetiği bazen kapalı, bazen de açık ameliyat sistemine göre yapılıyor. Hem ameliyat süresi; hem de tekniği, kişinin burun tipine ve yapılacak olan işleme göre değişiklik gösteriyor.
Ultrasonik Rinoplasti yönteminde, burun estetiği kemik kırılarak değil, özel bir alet yardımı ile kemik inceltilerek, yumuşak doku harabiyeti ve travmatik işlemler azaltılarak yapılıyor. Burun estetiği sonrasında şişlik ve morluk da bu yöntem ile azaltılıyor. Ultrasonik Rinoplasti yönteminde, burun estetiği yapılırken, kişinin, eğer varsa nefes alma problemleri de düzeltiliyor.
Pek çok kişi, burun estetiği sonrası tampondan korkmaktadır. Çünkü söz konusu tamponun çıkartılmasının büyük acı verdiği belirtilmektedir. Ancak günümüzde, genellikle burun estetiği sonrasında tampon kullanılmamaktadır. Kullanıldığı zamanlarda da önceden olduğu gibi bez tampon değil, silikon tabaka kullanımı gerçekleştirilir. Bu da hasta açısından konforlu bir süreç anlamını ifade etmektedir.
Burun estetiği sonrası sürecin, tampon haricinde zor olup olmaması ise akıllara takılan bir diğer sorudur. Aslında bu durum, hem burun estetiğini yapan doktora; hem de kullanılan tekniğe göre değişmektedir. Ama genel olarak ağrının çok az olacağı ya da hiç olmayacağını söyleyebiliriz. Hafif bir tıkanıklık hissinin ise bir kaç gün devam etmesi normaldir. Bununla birlikte, Ultrasonik Rinoplasti yönteminde şişlik ve morluk da ya hiç lmaz, ya da çok az olur. Hastanın genellikle burun estetiği sonrasında yatmasını gerektiren bir süreç bulunmadığı gibi, masa başı işlerini de rahatlıkla yapabilmektedir.
Burun estetiği hakkında bilinmesi gerekenlerden bir diğeri de, insanların neden burun estetiğine gereksinim duyuyor oldukları. Bunu sizlere maddeler halinde sıralayacağız; ama öncesinde, nefes alma problemleri dolayısı ile ameliyat olmak durumunda kalan kişilerin, bu sırada burun estetiği de yaptırabiliyor olduklarını belirtelim. Burun estetiğine neden olan diğer sebepler şu şekildedir:
– Burundaki şekil bozukluğu dolayısı ile yan profilden resim çekilememek
– Burun üzerinde kemer bulunması
– Burun ucu, kenarları ya da burun genelinde genişlik olması
– Burun boyu uzunluğu
– Burun ucunun düşük olup, gülünce daha da düşüyor olması
– Burunda asimetri sorunları ve eğrilik bulunması
– Burunun alın ile açı oluşturamayıp düz inmesi
Burun Estetiği Nasıl Olmalı?
Burun estetiğinin sonucunda kişinin burnu havalı, ama bir o kadar da doğal olmalıdır. Yüzde bulunan diğer bölümlerle birbirini tamamlaması gereken burun, genel olarak kendi bölümleri, yani burun ucu, kanatları ve sırtı ile de uyum içerisinde olmalıdır. Yani, hem burun kendi içinde, hem de yüzün diğer hatları ile uyumlu şekilde olmalıdır. Kişinin burun estetiği ameliyatı olduğu belli olmamalıdır.
Burun estetiği için giden hastanın ilk olarak üç boyutlu bir sistemde resmi çekilir. Sonrasında hastanın isteği öğrenilip, buna ek olarak doktorla karşılıklı fikir alışverişi yapması sağlanır ve ardından da üç boyutlu bir burun estetiği tasarımı yapılır. Tasarımın üç boyutlu yapılmasının sebebi, gerçeğe uygun sonucun elde edilmesidir. Bununla birlikte, hasta, istediği gibi bir durnu olup olmayacağını görür. Eğer bu işlem yapılmaz ise projesiz bina gibi, istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir ki burun estetiği, sık sık tekrarlanabilecek kadar basit bir uygulama değildir.
Bahar aylarında yapılması daha uygun olan burun estetiğinin, kişinin kemik gelişiminin tamamlanmasından sonra yapılması gerekir ki bu yaş genellikle kadınlarda 16, erkeklerde ise 17 ve üzeridir. Yurtdışında daha erken yaşlarda da burun estetiği yapılabiliyor olsa da, kemik gelişiminin tamamlanmasının önemli olduğunu unutmamak gerekir.
Burun estetiği yaptırmadan önce, doktorunuzun yapmış olduğu diğer burun estetiği resimlerini görmeli ve aynı estetik anlayışa sahip olup olmadığınıza karar vermelisiniz. Doktorlar bu resimleri, hastalarının izni ile diğer hastalara göstermektedirler.
Burun estetiği hakkında bilinmesi gerekenlerden bir diğeri de şudur ve hatta belki de en önemlisi: Birileri istediği için ya da burnunuzu birileri beğenmiyor diye değil, kendiniz istediğiniz için burun estetiği olmalı ve bu işlemi yaptırdığınızda mutlu olacağınızı bilmelisiniz.
Bunun dışında, doktorunuzu iyi seçmeli, daha önce yapmış olduğu çalışmaları görmelisiniz. İnternet bu noktada araştırma yapmak için önemli bir kaynaktır, ama yeterli değildir. Doktorunuzla birebir görüşmeli, resimlerinizi kendisine internet üzerinden yollamamalısınız. Pek çok kişi bu noktada yanlış ellere resim göndermekte olup, söz konusu her zaman burun estetiği de olmamaktadır. Bu nedenle mutlaka dikkatli olmalısınız.
Burun estetiğiniz iyi yapılırsa, siz daha güzel alımlı, özgüveni yüksek bir insan olabilirsiniz. Ancak kötü bir burun estetiğinde sizi mutlu etmeyecek ve telafisi çok zor olabilecek sonuçlarla karşılaşabileceğinizi bir kere daha belirtelim.