Dudak çatlaması kış aylarında karşımıza sıklıkla çıkan ve havanın soğuk ve kuru olmasına bağladığımız cilt problemleri arasında yer almaktadır. Aslında dudak çatlaması nedenleri arasında sadece bunlar yer almayabilir. Ve mutlaka duymuş olmalısınız ama, dudak çatlamasını diş ile kopartmanın cilt kanserine de neden olabileceği düşünülmektedir. Peki bu bilgilerin aslı nedir? Dudak çatlaması nedenleri nelerdir? Dudak çatlamasına ne iyi gelir? İşte konu hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları.
Dudak Çatlaması Nedenleri
Dudak çatlamasının en önemli nedenleri arasında, biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi hava kuruluğu ve soğuk havalar yer almaktadır. Ancak yaz aylarında da dudak çatlaması ile karşı karşıya kalabiliriz. Ve bunun nedeni, güneş ışınlarıdır. Çünkü güneş ışınlarının da nemi buharlaştırarak uçurması mümkündür. Dudaklar yine kurur ve çatlar.
Cildin kuruması ve dudak çatlaması nedenleri arasında yer alan bir diğer şey de susuzluktur. Gün içerisinde yeteri kadar su içmediğinizde, kuruyan dudaklarınızın çatlaması kadar doğal bir şey yoktur.
Özellikle kadınlar tarafından karşılaşılan dudak çatlamasının etkin nedenlerinden bir diğeri de, kullanılan sağlıksız kozmetik ürünlerdir. İçeriğinde zararlı maddelerin bulunduğu kozmetik malzemeler; örneğin rujlar, dudaklarınızın yapısını bozup, kuruyarak çatlamalarına neden olabilmektedir.
Sağlık açısından ele aldığımızda ise dudak çatlaması nedenleri arasında vitamin eksikliklerinden söz edilmektedir. Özellikle A, B3 ve B12 eksikliklerinin, dudak çatlaması nedenleri arasında yer aldığını unutmamalısınız.
Kendi tükürüğünüz ile dudaklarınızı ıslatıp nemlendirmek istediğinizde de söz konusu olabilen problem, tükürüğün çok çabuk buharlaşmasından ileri gelmektedir.
Burnunuzun tıkanık olması dolayısı ile genellikle uyurken ağızdan nefes almayı tercih edebilirsiniz. Ve bu durumun da dudak çatlaması üzerinde etkisi bulunduğunu belirtmeliyiz.
Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?
Her şeyin öncesinde, sık sık tekrarlayan dudak çatlaması probleminiz varsa, mutlaka doktorunuza danışmalı, problemin nedenini öğrenmeli ve doktor tarafından önerilen tedavi yöntemlerini tercih etmelisiniz. Ama eğer havaların soğuk olması, ya da cilt yapısı dolayısı ile dudak çatlaması yaşıyorsanız, size vereceğimiz doğal tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz:
■ Vücudunuz için, düzenli olarak su içmek çok önemlidir. Bu anlamda, su ihtiyacı hissetmeden su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Zaten su içmek istediğinizde vücudunuzun suya aşırı derecede ihtiyacı vardır ve bu ihtiyacını kapatır; ama gerekli nemlendirici etkisi sağlamaz.
■ En etkili doğal antibiyotiklerden biri olan balı dudak çatlamasına karşı kullanabilirsiniz. Bunun için parmaklarınızla dudaklarınıza balı uygulayıp, sonrasında ortalama yirmi dakika bekleyin ve ardından da ılık su ile dudaklarınızı durulayın. Bu şekilde, hem dudaklarınız nemlenecek ve kuruluktan kaynaklı dudak çatlaması problemi giderilmiş olacak; hem de enfeksiyona bağlı dudak çatlaması varsa, ortadan kalkacaktır.
■ İçeriğinde Gliserin ve E vitamini bulunan nemlendirici kremleri, dudaklarınıza düzenli olarak uygulayın. Ancak, bunun öncesinde, cilt temizliği için kullanılan fırçalarla cildinizi dairesel hareketlerle, bastırmadan temizleyip, ölü derinin dökülmesini sağlayın. Nemlendirici krem kullanımı, dudak çatlamasında kullanılan en etkili yöntemler arasında yer almaktadır.
■ Soğuk iklimlerde yoğun olarak dudak balsamı kullanımı gerçekleştirilmekte ve dudak çatlaması üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanılmaktadır. Bununla birlikte, ülkemizde de erkeklerin dudak balsamı kullanmaları durumu söz konusudur. Kendi hazırlamış olduğunuz balsamları kullanmanız halinde, dudaklarınızı besleyerek, hücreleri onarmanız ve yenilemeniz durumu da, dudak çatlamasının yanında söz konusu olabilmektedir.
■ Doğal yağlardan da destek alabilirsiniz. Bu yağlar arasında jojoba yağı, badem yağı, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve kuşburnu yağını örnek gösterebiliriz. Söz konusu bu yağları kullandığınızda, etkilerini kısa süre içerisinde görebilirsiniz.