Yenidoğan bakımı önemlidir; çünkü anne karnındaki tüm savunma ve korunmasını kaybeden bebeğimiz artık kollarımızda ve tamamen bizim sorumluluğumuzdadır. Bu nedenle yazımızın ilerleyen bölümlerinde, yenidoğan bakımı nasıl olur sorusuna yanıt olarak, yenidoğan bakımında dikkat edilmesi gerekenler ve yenidoğan bakımında püf noktalardan söz etmeye çalışacağız. Kendini en savunmasız haliyle size emanet eden bebeğinize iyi bakın. O sizin en değerli varlığınız…
Yenidoğan Bakımı Nasıl Olur?
■ Yenidoğan bakımında ilk olarak bebeği tutuş şeklinize dikkat etmelisiniz. Çünkü onun kasları daha tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle, ister kucağınıza alın, ister beşikten alın, isterseniz de beşiğe yatırın, özellikle boynunu desteklemeye dikkat edin. Çünkü bebeğinizin boynu çok yumuşaktır. Ama fazla da sıkmayın. Aksi halde bebeğinizin boynunu korumaya çalışırken beynine zarar verebilirsiniz.
■ Yenidoğan bakımında dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, bebeğinizi emzirmeniz konusudur. Aç olduğu için o ağzını zaten açacaktır; ama sizin de, onu göğsünüze yakşaştırıp, ağzını meme ucuna yerleştirmeniz önemlidir. Sonrasında rahat pozisyonda durmasını sağlamalı, boynunu desteklemeli, her iki göğsünüzden de en az 10’ar dakika emmesini sağlamalısınız, ama bu sürenin 40 – 45 dakika olması, bebeğinizin daha iyi doyması daha geç acıkması adına çok önemlidir.
■ Yenidoğan bakımında püf noktalardan bir diğeri de bebeğin gazını çıkartmak… Emzirme sırasında hava yutacak olan bebeğin sindirimi bu hava dolayısı ile engellenecek ve bu da onu rahatsız edecektir. Bu nedenle, emzirmenin sonrasında kucağınıza alacağınız bebeğinizi, bir elinizle öncen destekleyip, diğer elinizle de sırtını sıvazlayın ve fazla havayı ağzından çıkartmasını, hafif bir geğirme sesi duymayı bekleyin. Bu sayede rahatlayacak olan bebeğiniz rahat uyuyacak, sizi de rahat bırakacaktır.
■ Bebeğinizin kalan göbek bağı, eğer ıslanmazsa, doğumundan ortalama 2 – 3 hafta sonra düşecektir. Bu nedenle, zaten fazla da kirlenmeyecek olan bebeğinize normal banyo değil de sünger banyosu yaptırın. Hassas cildini nazikçe silin ve ılık su kullanmaya dikkat edin. Ama yine de göbek bağı ıslanırsa, yavaşça silmeyi unutmayın. Göbek bağının düşmesinin sonrasında, onu haftada iki kere, normal şekilde banyo yaptırarak yıkayabilirsiniz.
■ Yenidoğan bebek bakımında onu nasıl uyuttuğunuz da önemli… Sırtüstü uyumanın kendisi için en güvenli pozisyon olacağı bebeğinizin, uyku sırasında örtü ile başı, ağzı ve burnu da kapatılmamalı, battaniyesi göğsüne kadar çekilmelidir. Hava almasının engellenmemesi gereken bebeğin, pijamalarının da onu çok sıkmamasına özen göstermelisiniz.
■ Bebeğiniz altını kirlettiğnde, gerekli tüm malzemeleri yanınıza alarak bezini hemen değiştirin. Altındaki kirli bezi çıkardığınızda cildini önce temizleyip, sonra da koruyucu kremini uygulayın ve hemen sonrasında da bezinin temiz olanını takın. Böylece pişik oluşumunu önlemiş, hassas cildine zarar vermemiş olursunuz.
■ Bağışıklık sistemi zayıf olan bebeğinizin enfeksiyonlara açık olduğunu unutmayın ve bu noktada temizliğe dikkat edin. Altını değiştirmenizin sonrasında ellerinizi hemen yıkayın. Ağladığında ona dokunmadan önce ellerinizi yıkayacak zamanınız yoksa, dezenfektan kullanın; ama onun da alkolsüz olmasına özen gösterin. Bebeğinizi sevecek insanların da temiz olmasına özen gösterip, onu herkesin öpmesine izin vermeyin.
■ Yenidoğan bakımında dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, göbek bağının düşmesinin sonrasında bebeğe, günde 2 – 3 kere, ortalama yirmi dakikalık masajlar yapmaktır. Bu masajlar bebeğinizin uyku kalitesini arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudunun daha esnek ve dayanıklı olmasını olanaklı hale getirir.
■ Yenidoğan bakımında püf noktalardan bir diğeri de, hassas cildinin kuruması durumunda, düzenli olarak, bebekler için uygun yapıda bir nemlendiriciyi düzenli şekilde cildine uygulamaktır. Soğuk kış günlerinde bizim cildimizin bile kuruduğunu düşününce, onun durumunun ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz değil mi?
■ Yenidoğan bakımındaki son detay ise, bebeğin sarsılıp sallanmamasının gerekliliğidir. Aksi halde beyin kanaması; hatta ölüm riski bile söz konusu olabilir. Uyandırmak istediğinizde yanaklarına hafifçe üfleyin; ya da ayaklarını gıdıklayın. Arabada bebek koltuğunun kemerini mutlaka takıp sarsılmasını önleyin. Ama kıcağınızda ise, sıkı tutarak nefes almasını engellemek hatasına da düşmeyin.