Yeni doğan bebek bakımı zordur… Hele anne, ilk bebeğini dünyaya getirmiş ise daha da zor, ve endişe vericidir; çünkü tecrübesizdir. Bebek ise çok savunmasızdır. Annesinin sıcacık, ve üstün koruma özellikli karnından, tamamen yabancı olduğu bir dünyaya gelmiştir… Peki yeni doğan bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yazımız içerisinde, yeni doğan bebek bakımında püf noktalar hakkında bilgilerimizi sizlere aktarmaya çalışacağız…
Yeni Doğan Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni Doğan Bebek Bakımında Püf Noktalar
• Yeni doğan bebek bakımında dikkat edilmesi gereken ilk detay: onun bulunduğu ortamın ısısıdır. Çünkü o, anne karnında çok sıcak bir ortamda idi. Şimdi ise dünyada sıcaklık farklarına alışmak zorunda. Ama bu noktada ona siz yardımcı olmalısınız. Bebeğinizin bulunduğu ortamın ısısı ortalama 23 derece olmalı. Bunun dışında, sıcak, ya da soğuğa geçişler yumuşak şekilde gerçekleştirilmeli.
• Doğumun sonrasındaki ilk yarım saat içerisinde bebeğin emzirilmesi çok önemli. Çünkü ilk anne sütü önemli. Ama bunun haricinde, bebeğin sık sık, ve bol bol emzirilmesi de önemli. Çünkü, sizin sütünüz onu hem besleyecek, hem hastalıklardan koruyacak; hem de emzirmeniz sırasında bebeğiniz sizinle bir duygusal bağ kuracak; ve bu şu anlama geliyor: Emzirilen bebek, psikolojik gereksinimlerini de annesi tarafından emzirilerek karşılar.
• Yeni doğan bebeğin kilosu, eğer sağlıklı ise 2.5 – 4 arasında değişiklik göstermektedir. Sonrasında, ortalama beş gün içerisinde bebek biraz kilo verir; ardından da on günlük olduğunda, yeniden, ilk doğduğu kiloya ulaşır. Bu durumu annenin dikkatli şekilde takip etmesi gerekmektedir. Ayrıca her ay, bebeğin boyu; ve baş çevresinin ölçülmesi de önemlidir. Bebeğin gelişimi anne, ve doktor tarafından, özellikle ilk sene dikkatlice takip edilmelidir.
• Bebeğinizin boşaltım sistemi; ve bağırsaklarını takip etmek de yine sizin göreviniz. Sağlıklı bir bebek, gün içerisinde 10 kere de ihtiyaç giderebilir; gün aşırı da… Bunu takip etmesi gereken sizsiniz. Bir anormal durum hissettiğinizde başvurmanız gereken kişi doktorunuz olmalı.
• Yeni doğan bebek bakımında püf noktalar incelenmeye devam edilirken, gün içerisinde bebeğinizin cildini bir kaç kez gözlemlemeniz gerektiğini de belirtmeliyiz. Sarılık, döküntü, ya da morarmalar bebek için hastalık belirtilerindendir. Ve ancak aydınlık bir ortamda görülebilirler.
• Yeni doğan bebeğin vücudu, verniks isimli bir yağ tabakası ile kaplıdır. Bu tabaka, bebeğin hem cildinin dış etkilere karşı korunmasını sağlar; hem de bebek için ısı kontrolünü olanaklı hale getirir. Bu nedenle, bebeğin sadece yüzünü silmeye çalışın. Banyosunu ise, göbeğinin düşmesinden bir gün sonra yaptırmaya dikkat edinç
• Yeni doğan bebeğin kafasının şekline ise çok takılmayın. Çünkü yumuşak olan kemikler, zaten birbirinin üzerine binmiş durumdadır, ve bunun düzelmesi bir kaç gün zaman alabilmektedir. Bu nedenle, gözlemlediğiniz şekil bozukluklarını kafanıza takmayın.
• Bebeğinizi emzirirken, göğsünüzde şişlik gözlemleyebilirsiniz; ama sizi bu da tedirgin etmemeli. Kendiliğinden bir kaç hafta içerisinde geçen bu şişlikleri sıkmamalı, ya da ovmamalısınız.
• Doğumdan sonraki ilk zamanlar, ortalama 40 santim mesafeyi görebilen bebekler, sonrasında ise net olarak görebilmeye başlarlar. Ardından duyma ile ilgili meraklanmalar başlar. Eğer bebeğiniz bir sese sıçrayarak; ya da ağlayarak tepki veriyorsa, bu, onun duyduğunu göstermektedir.
• Siz bebeğinizin annesisiniz. Sizi hissediyor, seviyor, ve size güveniyor. Bu nedenle, sıcaklığınızı ona sık sık hissettirmeli, onun ihtiyaçlarını karşılayacağınızı, var olduğunuzu bilmesini sağlamalısınız.