0

Ergenlik Döneminde Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Ergenlik döneminde ruhsal değişimler gayet normaldir. Hormonal değişimlerin hat safhada yaşandığı ergenlik dönemi, çocuk için çok yabancıdır. Ancak bu dönemde anne de baba da, kendilerinin de bu aşamalardan geçtiğini hatırlamalı ve ergenlik döneminde çocuğa nasıl davranmalı sorusunun yanıtlarını bilmelidir. Bu dönemde, ebeveynler ve çocuk arasında doğru iletişim kurulabilirse, çocuk dönemi en sağlıklı şekilde atlatmış olacaktır. Sevgili anneler, adet döneminde siz hala belirli gerginlikler yaşamıyor musunuz? Sadece bunu düşünerek dahi ergenlik dönemindeki çocuğunuzun yaşamış olduğu karmaşık durumu anlayabilirsiniz. O halde ergenlik döneminde ruhsal değişimler ebeveynler tarafından nasıl atlatılır, hemen gözden geçirmeye başlayalım:



Radyo Dinle

Ergenlik Döneminde Çocuğa Nasıl Davranmalı?

■ Ergenlik dönemi, çocuğun bir önemli değişim aşaması kaydettiği dönemdir. Ancak günümüzde ebeveynler arası anlaşmazlıkların yoğun olması durumu, boşanmaların sıklaşmasına neden olur. Tam da bu dönem çocuğunuzun ergenlik dönemine denk geliyorsa, durumu düzeltecek, ona yardımcı olabilecek, ama sizi de yargılamayacak bir uzmandan yardım alın.

■ Çocuğu ile arkadaş olmaya çalışan ebeveynler günümüzde oldukça fazla. Ancak bu noktada unutmamanız gereken konu, çocuğunuzun zaten çok fazla arkadaşının olduğu. Ama sadece bir tane annesi ve bir tane de babası var. İşte bu nedenle, onunla arkadaş olmaktansa, ona iyi ebeveyn olmayı tercih edin. Aksi halde ilerde yaşanacak olan fikir ayrılıklarında, ona doğru yolu göstermeniz gerektiğinde, çocuğunuza sözünüzü geçiremezsiniz.

■ Bu dönemde genellikle dikkati dağınık ve aklı beş karış havada olan çocuğunuzla konuşurken, sizi dinlemesi için önce onun dikkatini çekin. Gözlerinin içine dikkatlice bakın ve bugüne kadar hiç söylemediğiniz bir şeyden bahsedeceğinizi söyleyerek söze başlayın. Söyleyeceğiniz şeylerin doğru olması ise çok önemli.

■ Kendinizi onun yerine koyun ve, sizin çocuğunuzun ergenlik döneminde olan çocuğunuz değil de siz olduğunuzu düşünün. Sizin davranışlarınız size kendinizi nasıl hissettirirdi? Kendinizi iyi hissetmeniz için size nasıl davranılmasını isterdiniz? Çocuğunuza o şekilde davranın.

■ Çocuğunuzu kontrol etmeye çalışmak yerine onu etkilemeye çalışın. Kontrol etmeye çalıştığınız çocuğunuzun, bu durumdan sıkılması ve size asi davranması kadar normal bir durum yoktur. Ancak etkilediğiniz çocuk empoze olur ve nerde nasıl davranması gerektiği konusunda aklında bazı fikirler oluşur.

■ Çocuğunuzla savaşıp tartışmayın. Bu durum sizi galip değil mağlup eder. Sizi önce öfkelendirir, sonra sinirlendirir; en sonunda da o kazanır. O sizin çocuğunuz. Tartışabileceğiniz, size denk biri değil. Ona göre davranın.

■ Önemli olan çocuğunuzun mutlu ve güvenli olması. Bunu ise siz sağlayamazsınız. Her şeyin öncesinde, bırakmalısınız ki kendi kararlarını kendisi versin. Sonrasında da onun destekçisi olmalısınız. Sizin doğru seçimlerinizle kendini güvende hissetmek yerine, kendi tercihlerinde yanında olduğunuzu bilen çocuğunuz daha mutlu ve daha güvenli hissedecektir. Önemli olan da bu değil midir, ben demiştim demek değil; her koşulda yanımızda olan insan birim için güvenli limandır.

■ Ergenlik döneminde ruhsal değişimler yaşayan çocuğunuz artık büyüyor. Siz isteseniz de istemeseniz de bu bir süreç. Bu süreçte ona sahip olması gereken özgürlüğü vermek de sizin göreviniz. Çocuğunuzu kısıtlamayın.

■ Onun yalnız kalmasını da sağlayın. Unutmayın ki tüm hayatını sizin yanınızda geçirmeyecek ve her sorununu siz çözmeyeceksiniz. Bu nedenle onun kendi sorunlarını kendisinin çözmesine de izin verin. Aksi halde kendini geleceğe hazırlayamayacaktır.

■ Sizin tecrübelerinizin onun yanında hiç bir anlamı olmadığını aklınıza yazın ve bunu düşünerek de tavsiye vermekten kaçının. Ama sorular sorun. Öğrenebildiğiniz şeyleri öğrenin ve sonrasında da ona yardımcı olun; ama o istediği sürece…

■ Çocuğunuzun fiziksel gelişimi ve istekleri ile ilgili de onunla konuşun. Eğer bunu siz yapmayacaksanız, güvendiğiniz başka bir aile üyesinden yardım alın. Unutmayın ki, bunu siz yapmazsanız, kendisi öğrenecek ve belki de yanlış deneyimler edinecek. Gerçek olan şeyleri kabullenin. Bunda gizlenecek bir durum yok.

■ Birbirinize karşılıklı saygı duyun; ama çocuğunuzun lideri siz olun. Hataları olduğunda doğruları öğretmeyi bilin.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.