“Ben çocuğumu büyütürken…” diye başlar annelerin cümleleri ve genellikle bu cümlelerde kendilerini över kadınlar… Her anne kendine göre iyidir; ama, çocuk üzerinde sergilenen aşırı korumacı ve baskıcı tavırdan çocuğun ne kadar memnun olacağını, ilerleyen yaşlar için düşünmek gerekir. “Yapmasaydın” der çocuğunuz… Siz belki üzülürsünüz; ama çocuğunuzu kendiniz için değil, onun geleceğe iyi hazırlanması için yetiştirmeli, yeri geldiğinde, “Ben ağlayacağıma o ağlasın…” dememelisiniz… Biliyoruz, onun iyiliği için her şey; ama aslında bu korumacı tavır onun iyiliği için de değil… Çocuğumu büyütürken, onun kendine güvenini elinden aldım demek istemezsiniz değil mi sevgili anneler? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde, çocuk yetiştirirken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt olarak, çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenlerden söz edeceğiz… Aman, bu hataları yapmayın…
Çocuk Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
■ Kesinlikle çocuğunuza karşı mükemmeliyetçi olmayın. Kendinize karşı da çocuk yetiştirmek konusunda mükemmeliyetçi olma sorumluluğunu yüklemeyin. Ona sadece güvenlik, sevgi; ve iletişim konusunda mükemmel davranın, ve ondan da bu konuda mükemmel olmasını bekleyin. Sizin çocuğunuzun yetenekleri, başkalarının çocuklarının yeteneklerinden farklı olabilir, kesinlikle çocuğunuzu bir diğer çocukla karşılaştırma hatasını yapmayın. Bu çocuğunuzun duygusal olarak olumsuz etkilenmesine ve psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Okula Alışma Süreci Hakkında Bilgiler
■ Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, anne – baba olarak çocuğunuza tek bir tavır içerisinde yaklaşmak… Çocuğunuz bir şey istediğinizde, siz evet derken, eşiniz hayır derse, bu durum hem çocuk adına tutarsızlık belirtisi olur; hem de sizin, eşler olarak birbirinizle problem yaşama durumunuzu ortaya çıkartır.
■ Çocuğunuza aşırı korumacı tavır sergilemeyin. Her birey kendi tecrübesini kendi edinir ve bu durum bebeklikten itibaren bu şekildedir. Bu nedenle, eğer çocuğunuzun başarılı; ve kendine güvenen bir birey olmasını istiyorsanız, ona aşırı korumacı yaklaşmayın. Bugünün yarını da var. Siz olmadığınızda, sizden dolayı kendine güvenmeyi de öğrenememiş olan çocuğunuz kendini nasıl korusun?
Diş Çürümesini Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?
■ Çocuğunuzun her istediğini her zaman yapmayın. Aksi halde çocuk, istediği gerçekleşmediğinde olumsuz tavırlar sergileyecektir. Sınırlarını bu şeklde belirleyemeyecek olan çocuğunuz, sabırlı olmak, saygı duymak ve empati kurmak gibi pek çok beceriyi kazanamaz. Neyi ne zaman yapmanız gerektiğini bilin.
■ Pek çok anne, çocuklarını oyalayabilmek, ve kendilerini rahat ettirmek adına, çocuklarının eline cep telefonu, ya da tablet veriyor. Bu davranış, özellikle çocuğunuzun yaşı 3’ten küçükse yanlış… Çocuğunuzun hem dil gelişimi olumsuz etkilenecek, hem dikkat bozukluğu; hem de öğrenme güçlüğü gibi problemlerle çocuğunuz, söz konusu teknolojik cihazlar dolayısı ile karşılaşacaktır.
Okulda Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları
■ Çocuğunuzun çok başarılı olmasını isteyebilirsiniz, ama her çocuk başarılı olmak zorunda değildir. Bu durum, çocuğun duygusal durumuna göre değerlendirilmelidir. Eğer siz çocuğunuzun başarılı olması için onun üzerinde otorite kurar, baskıcı tutum sergilerseniz, çocuğunuzda bir öfke patlamasına neden olabilir, ve çocuğunuzun sizinle çatışmasını gündeme getirebilirsiniz.
■ Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, çocuğa hayır demenin dozunu kaçırmamak… Özellikle çocuğunuz, iki yaşına gelene kadar, pek çok şeyi deneme yanılma yolu ile öğrenecektir. Elbette onun güvenliğini bu süreçte siz sağlayacaksınız. Ama bunun dışında, çocuğunuza sürekli hayır derseniz, aranızda çatışma oluşmasına neden olacağınızı unutmamalısınız.
■ Çocuğumu büyütürken onunla oyun oynuyorum… Bunu yapıyorsanız güzel yapıyorsunuz. Çocuğunuzu en güzel bu şekilde tanır, onun hem duygularını, hem de hayallerini öğrenmiş olursunuz. Ama unutmayın ki bu oyunları çocuğunuz için oynuyorsunuz. Bu nedenle, oyunu siz yönlendirmeyin. Çocuğunuzun istekleri ve tercihleri dışında alternatifler sunmayın. Bu çocuğun öfkeli ve hırçın olmasına neden olacaktır.
■ Çocuğunuz sizinle farklı, eşinizle farklı iletişim kuracaktır. Çocuğunuz ile eşiniz arasındaki iletişime müdahale ederseniz hem siz mutsuz olursunuz, hem eşinizle iletişim problemleri yaşarsınız, hem de çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkilersiniz. Bu nedenle, sizin; ve eşinizin çocukla olan iletişim durumunun farklı olacağını unutmayın.
■ Çocuğunuzun size ne sorduğunu, ya da ne anlattığını tam olarak anlamadan, sorusuna yanıt vermeyin, ya da anlattığına yorum yapmayın. Bu hatayı yapmanız halinde, çocuğunuzun duygularını anlamayacağınızı unutmayın. Ve onu yanlış yönlendirebileceğinizi…
Okula Giden Çocuğun Beslenmesi Nasıl Olmalı?
■ Çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, gelişimi için ona huzurlu bir ev ortamı sağlamak… Bunun için gerekirse kitap okuyun, gerekiyorsa bir uzmana danışın. Ama çocuk gelişiminde yapacağınız en küçük hatanın, çocuğun hayatını etkileyebileceğini unutmayın. Siz, sadece size göre, ya da çevreye göre iyi anne olabilirsiniz, ama önemli olan, gelecekte çocuğun da iyi bir anne olduğunuzu düşünmesidir.