Çocuğum yemek yemiyor; ya da çocuğum iştahsız, pek çok ailenin, özellikle de annelerin, çocukları hakkında en sık karşılaşılan şikayetleri arasında yer alıyor. Çocuğum iştahsız ne yapabilirim, ya da çocuğum yemek yemiyor ne yapmalıyım diyen aneler, genellikle bu sorunu, çocuklara zorla yemek yedirerek çözmek yönteminde birleşiyor… Peki bu sizce de mi doğru? Bu yanlışı yapıyorsanız yapmayın… Çünkü çocuğunuzun duygu durumunu, yani psikolojisini bozuyorsunuz… Peki o halde ne yapmalısınız?
Çocuğum Yemek Yemiyor Ne Yapmalıyım?
Çocuğum İştahsız Ne Yapabilirim?
• Her şeyin öncesinde, çocuğum iştahsız şeklindeki şikayetinizin geçici bir problem olduğunu belirtelim. Ama yine de bu durumu problem ediyorsanız, çocuğunuzun neler tükettiğini gözlemleyin. Süt, meyve suyu, su gibi sıvı içecekler çocuk tarafından çok sık tüketiliyorsa, mideleri şişebilir; ve kendilerini tok hissetmeleri dolayısı ile yemek yemek istemeyebilirler. Bu nedenle, eğer böyle bir durum söz konusu ise, su da dahil olmak üzere, sıvı tüketimlerini kısıtlayın. Yemekten 1 saat önce hiç bir sıvı almasına izin vermeyin; susamadığı zamanlarda su içirmeyin… Ve, yemekler arası zamanın 3 – 4 saat olması gerektiğini de unutmayın…
Boşanma Süreci Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?
• Diyelim ki çocuğunuz yemek saatinde az yediği için, 1 saat sonra acıktı, ve sizden anne sütü, ya da biberon mamasını istedi… Vermeyin… Eminiz aç kalmasına kıyamayacaksınız, ama bir sonraki öğüne kadar aç kalmasını sağlayın. Bu sayede, sonraki öğünde daha rahat yemek yiyecektir. Ve bu açlık, hem aklının başına gelmesine, hem de beslenmesinin düzene girmesine yardımcı olur.
• Çocuğunuza yemeğini küçük porsiyonlar halinde verin. Zaten doymazsa daha fazlasını isteyecektir. Bu şekilde, diğer insanlar gibi olduğuna da kendini adapte edip, yemek isteme alışkanlığı edinebilir.
• Çocuğunuzun az yemek yemesi, çocuğum yemek yemiyor şeklinde şikayette bulunmanızı gerektirmez… Sizin istediğiniz kadar değil, doyana kadar yemek yemesi gereken çocuk, siz de yemeğinizi bitirene kadar sofradan kalkmamalıdır. Bu sayede, diğer ilgisini çeken aktivitelerle uğraşmayacağı için, masada oturduğu zamanda daha fazla yemek yemek isteyebilir…
• Yemek için ortalama 25 dakika zaman ayrılmalıdır. Çocuğun masada daha uzun kalması, onun daha fazla yemesini sağlamayacağı gibi, bir sonraki öğünde daha az yemesine de neden olabilir; çünkü daha acıkmamıştır.
Çocuklara Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
• Çocuğunuz az yemek yediği zaman az, çok yediği zamanda çok olacak şekilde ödüllendirilip cezalandırılmamalıdır. Kendi yemeğini kendisinin yemesini sağlayıp, “aferin” gibi teşvik edici sözler kullanabilirsiniz, ama yemek yerse onu parka götürmeyin, çikolata almayın…
• Yemek sırasında televizyonun kapalı olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun görebileceği yerlerdeki oyuncakları da kaldırın. Aksi halde dikkati, yemek dışında şeylere yönelebilir; ve yemeği unutabilir.
Yeni Doğan Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Çocukların yemeği, ya da kaşık çatalı atmasına, ya da bunlarla oyun oynamasına izin vermemelisiniz.
• Yemek sırasında çok konuşan bir çocuğunuz varsa, sadece bu dahi, onun yemek yemesine engel olabilir. Bu nedenle, aşırı kısıtlamalardan kaçınarak, gerektiğinde, sofrada konuşulmaması gerektiğine dair onu uyarabilirsiniz.
Bebeklerde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?
• Çocuğa, öksürmesi, tükürmesi, ya da kusmasına neden olacak yiyecek ve içecekler vermeyin.
• Çocuğunuza yeni bir şey tattırmak istediğinizde, yemeği onun tabağına koyun, ve kendisinin ne zaman yemek isterse o zaman yemesini sağlayın. Zorlar, onu da yemesini söylerseniz, bu durum ters etki yaratabilir.
Bebek Giysileri Nasıl Yıkanır?
• Yemek sırasında çocuğunuzla zıtlaşmayın, tartışmayın, söyledikleri; ya da yaptıklarını eleştirmeyin. Bu sayede, daha rahat yemek yemelerini sağlayabilirsiniz.
• Tatlı; ve şekerlemeleri seven bir çocuğunuz varsa, bazı öğünlerde ona, bu sevdiği şeylerden de az miktarda yedirebilirsiniz. Hatta isterse yemeğin başında bile yiyebilir. Bu, onun yemek yeme isteğini arttıracaktır.
• Çocukların daha çok, ailelerinin sevdiği yemekleri yediklerini unutmayın. Öyle ki, bir babanın sevmediği yemeği, çocuğun da sevmediğine şahit olmuşsunuzdur…