0

Bebeklerde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

bebeklerde yanık tedavisi nasıl yapılırBebeklerde yanık acısı, biz yetişkinlerden çok daha fazla hissedilir; çünkü hem bebeğin cildi çok incedir; ve yanık derinin de altına geçerek derinleşebilir; ve gözle görülen küçük bir alan gibi algılansa da aslında büyük yer kaplayabilir; hem de bebeklerin bağışıklık sistemi gelişmemiştir, bu nedenle bebeklerde yanık kaç günde iyileşir diyenlere, zamanın bizlere göre daha uzun süreceğini belirtebiliriz. Peki bebeklerde yanık tedavisi nasıl yapılır? Her şeyin öncesinde şunu belirtmeliyiz ki: bebeklerde yanık olduğunda, mucizevi etkiler yarattığı bilinen diş macunu; ya da yoğurttan faydalanmak yerine, bölgeye en az on dakika boyunca, akan soğuk su uygulanmalıdır. Böylece hem bebeklerde yanık acısı azalır; hem yanık derinleşmez; hem de iyileşme süresi daha kısa olur.



Radyo Dinle

Bebeklerde Yanık İzi Kalır Mı?

Evet, bebeklerde yanık izi kalabilir; ve buna ek olarak, bebeklerde yanık çok daha ciddi sonuçlara da neden olabilir… Örneğin, biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi, cilt yüzeyinde küçük olduğunu gördüğümüz yanık bölgesinde, yanma derinin altına inebilir. Bu durum doku kaybına neden olabileceği gibi, bebeğin ilerleyen yaşamında fonksiyon yetersizliklerine dahi neden olabilir; ve doku nakline giden sonuçlar ortaya çıkabilir.

Özellikle bebeğin genital bölgesi, yüzü, elleri; ve ayaklarında yanık varsa, bu gibi durumlarda bebeklerde yanık tedavisinin, bebeğin hastaneye yatması ile yapılabilmesi mümkündür. Özellikle beş yaşından küçük çocuklar; ve bebekler daha çok sıcak yiyecek; ve içecekler dolayısı ile yanar, ve bu yanıklara neden olan şeylerin bizlere göre sıcaklık değerleri olmayabilir. Ama bebeğiniz için hayati risk taşıyabileceği unutulmamalı, acil müdahale yapılmalıdır.

Bebeklerde Yanık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi, yoğurt, ya da diş macununu, bebeklerde yanık oluşan bölgeye uygulamak tamamen yanlıştır. Bitkisel tedavilerden de yararlanmamak gerekir. Örneğin, aloe vera jeli yetişkinlerde yanık tedavisi için etkili olabilir. Ama bebeklerde yanık tedavisi için kullanıldığında, yanık tedavisini geçersek, yanığın daha çok derinleşmesine dahi neden olabilmektedir.

Hem bebeklerde yanık acısını geçirmek, ve hem de yanığın derinleşmesini önlemek için, yanık bölgesinde bir giysi varsa çıkartılmalı, sakin olunmalı, ve on dakika akan soğuk su bebeğe uygulanmalıdır. Eğer bebeğin cildine bir kumaş parçası, yanık sonrasında yapışmış ise, bunu kesinlikle siz çıkartmaya çalışmamalısınız. Aksine bölgeyi streç film ile sarmalı, ve sonrasında hemen en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine başvurmalısınız.

Rekonstrüktif Cerrahisi, bebeklerde yanık izi kalır mı, bebeklerde yanık tedavisi gibi işlerle daha çok ilgilenmekte; ve yapışan kumaş gibi nesnelerin çıkartılmasını sağlamaktadır.


İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.