Bir bebek, özellikle de dünyaya yeni gelmişse, dünyanın en masum varlığı odur. Sadece çevresindekilerin, özellikle de annesinin bakımı ile hayatta kalır; hiç bir şeyin farkında değildir. Ve bu bebek, masumluğunun yanında çok da sevimlidir. Kendini bilen herkes, ilgi, sevgi ve korumaya muhtaç yeni doğan bir bebeğe gözü gibi bakacaktır. Bununla birlikte, bebekler hakkında bilgiler edinir, onları yakından tanımaya çalışırız; hele bir de anne adayı isek ya da yeni doğan bir bebeğimiz var ise… Ve aslonda bebekler hakkında bilmediklerimiz o kadar çok ki… İlerleyen bölümlerde sizlere, bebekler ile ilgili bilmediklerimizden söz edeceğiz.
Bebekler İle İlgili Bilmediklerimiz
Bebekler Hakkında Bilmediklerimiz
■ Yeni doğan bir bebeğin vücudunda bulunan toplam kan miktarı, sadece bir bardaktır.
■ Yeni doğan bebeklerin gözyaşı bezleri henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle, sadece gözlerini nemli tutabilirler. Ancak gözyaşı yoktur. Bu nedenle, ağladığınızı sandığınız bebeğiniz aslında ağlamıyor; bir şeye ihtiyaç duyduğunda çığlık atıyor; ya da inliyordur. Gözyaşı üretimi ise üç haftanın sonrasında gerçekleşmeye başlar ve bebeğiniz üçüncü haftanın sonunda ağlamaya başlar.
■ Doğum sırasında, bir bebeğin diz kapağı bulunmamaktadır. Ve bebekler hakkında bilgilere baktığımızda, diz kapağının, altıncı ayın sonunda tam olarak geliştiğini görebiliriz.
■ İnanmayacağınız; ama gerçek olan bir diğer bilgi ise şu şekilde: Bir bebek, anne karnında iken, ana rahminde, annesinin hormonlarını almaktadır. Bu hormonlar arasında östrojen hormonu da yer almaktadır. Doğduğunda, her bebekte biraz östrojen hormonu vardır; özellikle de kız bebeklerde. Bunun sonucu ise asıl şaşırtıcı olan nokta: doğduktan sonra göğüslerinden hafif kan sızan; hatta süt salgılayan kız bebekler, küçük bir kanamayı da vajinada görür; yani ilk regl tecrübelerini yaşamış olurlar.
■ Doğum lekesi denilen ve bazılarımızda hala var olan durum; bebeklerin %80’inde söz konusudur.
■ Mayıs ayında doğan bir bebeğin, diğer aylarda doğan bebeklerden 200 gram daha ağır oldukları öne sürülüyor.
■ Sezaryen ile doğum yapıp, normal doğumdan kaçan anelerin bebeklerinde solunum sıkıntısı, normal doğuma göre daha fazladır. Bunun nedeni, bebeğin, normal doğumda karşılaşacağı fizyolojik ve hormonal değişimleri kaçırması olarak açıklanmaktadır.