O dünyamızın en değerli varlığı olabilir; ama bazen uyuması, bizim, kendimize zaman ayırabilmemiz adına önemli hale gelir. Ancak, bazen sancısı tutar, bazen, ailedeki gelişmeleri kaçırmak istemez, bazen ise, zaten bebeğin uyku düzeni daha oturmamıştır; bu nedenle de uyumak istemiyordur… Siz de zaman zaman, bebeğimi nasıl kolay uyutabilirim dediniz mi? Ya da hala diyor musunuz? Yazımız içerisinde sizlere bebek uyutmanın kolay yollarını; ve kolay bebek uyutma yöntemlerini anlatacağız…
Bebeğimi Nasıl Kolay Uyutabilirim?
• Siz her ne kadar, bebeğinizi zorluklarla uyutmuş olsanız da, örneğin telefon çalsa uyanabilir bebeğiniz… Ancak, beyaz gürültü adı verilen, rüzgar, dalga, şelale sesi gibi uğultulu bir ses, bebeğinizin uyanmasını bir yana bırakın, kolay uyumasına yardımcı olacaktır.
• Bebek uyutmanın kolay yolları arasında, uyumadan en az yarım saat önce karnının doyurulmuş olması da yer almaktadır. Aksi halde, acıkan bebeğiniz uyanacaktır. Ama yedireceğiniz şeylerin, midesini bulandıracak; ya da gaz yapacak şeyler olmamasına da dikkat etmelisiniz. Aksi halde bebek, karnı tok da olsa uyanacaktır.
Yeni Doğan Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Kolay bebek uyutma yöntemlerinden bir diğeri de, uyumadan önce, her seferinde aynı şeyi yapmanızın gerekliliğidir. Bu sayede bebek, uyuması gerektiğini anlayacaktır. Örneğin, uyumadan önce ılık bir duş aldırabilirsiniz, bezini değiştirebilir, suyunu içirebilir, birlikte müzik dinleyebilirsiniz. Her seferinde aynı şey olacağından, bebek, sonrasında uykunun geldiğini bilecektir.
• Bebeğinizi kendinizin yerine koyun… Siz tüm ışıklar açıkken uyuyabilir misiniz? Bebeğiniz de uyuyamaz. Bu nedenle, elinizden geldiğince loş, hatta karanlık bir ortam yaratmalısınız.
• Bebek, rahat uyuyabilmek adına, uygun ortam sıcaklığını da isteyecektir. Ve bebeğin olduğu ortamın, ortalama 25 derece sıcaklıkta olması gerekmektedir. Çünkü bebeğiniz de sizin gibi, ne çok sıcak; ne de çok soğuk ortamda rahat uyuyamaz.
Bebek Giysileri Nasıl Yıkanır?
• Uyuması gereken bebeği, sallayarak uyutma hatasını yapmayın. Aksi halde, uyandığı zamanlarda kendiliğinden uyuyamayacak olan bebeğiniz, mutlaka sizin sallamanıza gereksinim duyacaktır. Bu nedenle, uyuması gerektiğinde onu beşiğine bırakın. Bir zaman sonra kendiliğinden uyuduğunu göreceksiniz.
• Uyku harici zamanlarda bebeğinizle zaman geçirin; birlikte aktiviteler gerçekleştirin… O konuşamıyor olabilir; ama siz onunla konuşun, onun oynayabileceği oyunlar oynayın, resimlere bakın, şarkılar söyleyin… Bu sayede bebeğiniz biraz yorulacağından, hem uykuya rahat dalacak, hem de sizinle arasındaki bağ güçlenecektir.
• Bebeğinizle aynı yatakta uyumayın. Bu durum onun, bir zaman sonra tek başına uyumasını zor hale getirecektir. Ya kendi odanızda ona bir beşik hazırlayın; ya da ayrı bir odası olsun; ama kamera sistemi ile onu izleyin…
• Bebeğinize 3. haftasından sonra emzik alabilirsiniz. Bu sayede ağzı ile düzenli hareketler yapacaktır, ve bu hareketler onu sakinleştirerek daha kolay uyumasına yardımcı olur.
• Bebeğinizi her akşam aynı saatte uyutun. Bu sayede biyolojik saati buna alışacağından, bebek daha rahat uyuyacak; hatta uyumayı kendi isteyecektir.