Pek çok kadın bebeğine verebileceği anne sütünü bulamayıp, anne sütünün nasıl arttırılacağını öğrenmek isterken, bazı kadınlar da, bebeklerini anne sütü ile beslemek konusundaki tebrik edilesi tutumları dolayısı ile, anne sütü nasıl saklanır, anne sütü nasıl saklanıp kullanılır, anne sütünü saklama koşulları nasıl olmalıdır şeklindeki soruların yanıtlarını aramaktadırlar. Biz de bu yazımızda sizlere, anne sütünü bozulmadan bebeğiniz için nasıl depo edebileceğinizi aktarmaya çalıştık…
Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Anne sütünü sağmak için markaların özel olarak üretmiş oldukları süt pompalarından bir tanesini tercih edebilirsiniz. Sağma işleminin öncesinde, bir de anne sütünü saklama kabı temin etmeniz gerekmektedir. Bunun için en çok cam kaplar önerilmektedir; kapaklarının da sıkıca kapanabiliyor olmasının çok önemli olduğunu belirtmeden geçmemeliyiz. Anne sütünü sağmadan önce, saklama kabını su, ve sabunla güzelce yıkayıp kurutmalı, sonrasında da kendi ellerinizi su, ve sabunla güzelce temizlemelisiniz. Ardından, anne sütü sağma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Anne sütünü sağarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir diğeri de saklama kabının üzerine, kabın içerisinde bulunan anne sütünün hangi gün, saat kaçta sağıldığının yazılmasının gerekliliğidir. Eğer ki bebeğinizi yuvaya bırakıyorsanız, ve anne sütü bebeğinize burada yedirilecek ise, sağılma günü, ve saati ile birlikte bebeğinizin ismini de saklama kabının üzerine yazmanız gerektiğini belirtmeden geçmemeliyiz.
Bebeğinizin ağzında pamukçuk varken sağdığınız anne sütünü, bebeğinize, pamukçuk varken verebilirsiniz, ancak, pamukçuk geçtiğinde, bu sütü bebeğinize vermemeniz gerektiğini, aksi halde pamukçuğun tekrar edeceğini belirtmeden de geçmemeliyiz…
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Anne sütünü saklamak için hazırladığınız saklama kaplarını, eğer sütü donduracaksanız şu bilgilere göre doldurmalısınız: Cam kavanoz, ya da biberon içerisinde dondurarak saklayacağınız anne sütünde, saklama kabının üzerinde en az bir parmak boşluk kalmalı. Ancak, eğer anne sütünü saklamak için kullanacağınız özel üretilmiş saklama torbaları ise, torbanın içerisindeki havayı almalı, sonrasında ağzını kapatmalısınız.
Anne sütü, bebeğin ihtiyaçlarına göre besin içeriği değişen mucize bir kaynaktır. Bununla ne demek istediğimizi anlatacak olursak: Bebeğiniz ishal olduğunda, sizin sütünüz katılaşır, kabız olduğunda ise daha sıvı bir kıvam alır. Aynı zamanda, bebeğinizin gereksinim duyacağı besinler de kaçıncı ayında olduğuna göre değişiklik gösterir. Kısacası, anne sütü, annenin vücudunda, tamamen bebeğin gereksinimlerine göre hazırlanır. Yani, bebeğinize, en taze anne sütünü içirmeniz önerilmektedir. Bu bilgiyi biraz daha detaylandırmak istersek.
Diyelim ki bebeğinizin yanındasınız, ve gece uykudan uyandı, karnı aç. Sizin dolapta hazır olarak beklettiğiniz anne sütünüz var. Bebeğe dolaptaki anne sütünü mü içirseniz daha iyi olur; yoksa bebeğinizi emzirmeli misiniz? İşte bu noktada, ilk olarak bebeğinizi emzirmeyi düşünmelisiniz. Sonrasında buzdolabında sakladığınız, daha sonra ise dondurduğunuz anne sütünü bebeğinize vermeyi tercih etmelisiniz.
Tazelik bakımından düşünecek olduğumuzda, çok fazla anne sütü biriktirmenin de bir anlamı olmadığını görebiliyoruz. En fazla bir haftalık anne sütü kullanımını bebeğiniz için düşünmelisiniz. Ancak, zor durumda kaldığınızda daha uzun süre, doğru koşullarda saklanmış sütü bebeğinize içirebilirsiniz.
Anne sütü saklama kaplarınızın ise en çok 120 gram olması önerilmektedir. Bu kaplardan bir tanesini bebeğinize verdiğinizde, ve bebeğiniz eğer bu kap içerisindeki anne sütünü bitiremez ise, bir kere daha dolaba koymamanız gerekmektedir. Bu nedenle, saklama kabınız ne kadar küçük olursa, bebeğinizin içmediği; ve atılacak olan anne sütünün miktarı da o kadar az olacaktır.
Anne sütünü sağdığınızda, saklama kabının tamamını dolduramadığınız durumlar olduğunda, bir sonraki sağdığınız anne sütünü de aynı saklama kabına koymamanız gerektiğini de belirtmeden geçmemeliyiz. Anne sütü bir kere sağılmalı, saklama kabının ne kadarı dolmuş olursa olsun o şekilde kapağı kapatılarak saklanmalıdır.
Anne Sütünü Saklama Koşulları
Anne sütünü odada, oda sıcaklığında saklamayı düşünüyorsanız, en çok sekiz saat içerisinde tüketmeniz gerekmektedir. İçerisinde bulunduğu kabın kapağı mutlaka sıkıca kapatılmalı, ve mümkün olduğunca kap soğuk bir şekilde saklanmalıdır, örneğin, ıslak bir beze sarılabilir.
Isı izolasyonu yapabilen, anne sütü saklama çantalarının portatif olanlarını kullanıyorsanız, en çok 24 saat içerisinde sütü tüketmiş olmanız gerekmektedir. Biberon içerisindeki sütü bu portatif çanta içerisinde bulundurmalısınız, ancak buz kalıpları da biberonun yanında durmalı. Ve, çantanın ağzı da sık sık açılmamalıdır. Bebeğinizi emzirme ortamınızın bulunmadığı yerlere giderken bu çantaları kullanabilirsiniz.
Buzdolabı içerisinde saklanacak olan anne sütü en çok beş gün bekletilmelidir. Bu sırada da, dolabın kapağında değil, özellikle olabildiğince arka kısımlarda tutulmalıdır. Çünkü kapak sık sık açıldığından, anne sütü ani ısı değişimlerine uğrayabilmektedir.
Dondurularak saklanacak olan anne sütünün ise, en çok altı ay saklanması önerilir, ama biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi, bebeğinizin ihtiyaçları değişmiş olacağından dolayı, o kadar eski anne sütünü çok zor durumda kalmadıkça bebeğinize vermemeniz önerilmektedir.
Anne Sütü Nasıl Saklanıp Kullanılır?
Dondurup sakladığınız anne sütünü ilk olarak çözdürmeniz gerekecektir. Bunun için, buzluktan alacağınız sütü, musluktan akan soğuk suyun altına tutmalı, sonrasında suyun sıcaklığını yavaş yavaş arttırarak sütün çözülmesini sağlamalısınız. Ancak, eğer aceleniz yoksa, sütü kullanmadan 24 saat kadar önce buzluktan buzdolabına alın, ve bu şekilde erimesini bekleyin. Ancak vazgeçip yeniden buzluğa koymamanız gerektiğini de belirtmeyi unutmamalıyız.
Buzdolabında sakladığınız anne sütünü kullanmadan önce ısıtmak için ise, musluktan akan sıcak suyun altında saklama kabını bekleterek, sütün ısınmasını bekleyebilirsiniz. Ama eğer bunun için bekleyecek zamanınız yoksa, bir tencere içerisine sıcak su koyup, saklama kabını da bu suyun içerisine koyarak sütün ısınmasını bekleyebilirsiniz.
Bazı bebeklerin ise, buzdolabından çıkan soğuk sütü rahatlıkla içebileceklerini belirtmeliyiz. Bebeğinizin de o bebekler gibi olup olmadığını öğrenmek için bunu denemeniz gerekir. Ama, bu uygulamanın bebekte gaza neden olup olmadığını da gözlemlemeyi unutmamalısınız…
Anne sütünü eğer doğru koşullarda sakladı iseniz, birbirinden ayrılmış olabilecek olan süt, ve yağı, biberonu dairesel hareketlerle, yavaşça sallayarak birbirine karıştırabilirsiniz; ya da sütün değişmiş olan doğal farklı kokusunu, bozulmuş olarak değerlendirmemelisiniz. Bunlar olabilecek şeylerdir. Ancak biberonu sallayacaksanız bunu çok hızlı hareketlerle yapmamalısınız.